Vlastní zkušenosti s roubováním révy



host - 240.146 (?) 
29.9.2006 10:44, zobrazeno: 20303x
Má někdo vlastní zkušenosti s očkováním nebo roubováním révy. Já jsem to zkoušel několikrát (jak jarní tak i letní do rozštěpu) ale nikdy s úspěchem.
  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 191.35 (?), 29.9.2006 23:56
Koukněte do knížky Pěstujeme révu vinnou od V. Krause, Grada. Mají ji v každém Obi apod.
      
host - 1.252 (?), 25.1.2008 15:11

Návod k přeočkování vinných keřů najdete na www.vinetumrezac.info

Způsob vyzkoušený a s maximální úspěšností.

         
host - 136.34 (?), 27.1.2008 20:30

Oboje je hezké, ale nikde jsem nezjistil, kde sehnat podnože, abych nepěstoval pravokořenou révu.

            
host - 18.177 (?), 11.2.2008 16:52

Letorosty lze ziskat od sousedů nebo i s pomocí internetu. Štěpuji na kozí nošku a také pomocí jiných triků jako u stromů. Do roštěpu se mi to nepodařilo - vznikla moc velká rana, která nezarostla. Přeštěpovávám v době, kdy réva vinná nejvíce pláče - největší úspěšnost. Nejlépe se ujaly štěpy přímo přenesené z keře na keř (relativně do 24 hodin) - až 99% úspěšnost.

         
host - 14.122 (?), 26.12.2008 22:40

Je to perfektní postup.Vyzkoušeno a funguje to.

            
host - 34.60 (?), 23.2.2009 20:38

Pro štěpařské antitalenty doporučuji štěpování za zelena žiletkou. Podnož seříznete kolmo a pak výhon naříznete na dvě poloviny. Do takto rozříznutého výhonu vsadíte klínek ušlechtielé odrůdy. Na roubu necháte jedno nebo dvě očka a odstraníte listy.  Vše zavážete PE páskou a nasadíte igelitový pytlík. 

Roub a podnož by měly být stejně silné. Délka řezu stačí 2O mm.   Jakmile začnou v užlabí řapíků růst zálistky, igelitový sáček odstraníte.

Štěpování na místě je dobré pro rychlé namnožení novinek. Počítejte však s tím, že pří prvním silném mrazu mohou být rouby silně poškozeny.  Pro vinaře z okrajových oblastí doporučuji místo štěpování klasické hřížení nebo řízkování.

               
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 48.5 (?), 27.2.2009 10:08

Štěpování je důležité i pro okrajové oblasti. Když pominu, že řízky některých odrůd (např. Vostorg) špatně koření, vhodnou podnoží lze dosáhnout lepšího přizpůsobení rostliny půdě. Jsou podnože vhodné do suchých písčitých půd nebo podnože do půd s vyšším obsahem vápníku, atd. Navíc podnožové odrůdy mají vyšší mrazuvzdornost kořenů než kořeny většiny odrůd, pěstovaných jako pravokořenné. Prostě v žádném případě nejde jenom o nebezpečí fyloxery.

                  
Skalovi.pisek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (336) - 161.138 (?), 27.2.2009 21:56

Podívejte se na www.vinetumrezac.info Podrobně popisuje očkování.

                  
host - 34.60 (?), 28.2.2009 20:16

Réva vinná - Vitis vinifera,   snáší vyšší obsah vápna než většina podnoží.  Mezi zahrádkáři oblíbený PRIM roste jako pravokořenný lépe než štěpovaný.  V chladnějších oblastech, kde není silný tlak révokaze, rostou jako pravokořenná réva lépe třeba Chardonnay, Muškát moravský atd.  Štěpovaná réva je pro produkční vinici jistě to nejlepší a dává jistotu úspěchu,  ale velký počet pěstilelů révu pěstuje na zahrádkách jako pravokořennou a mají úspěch taky.  Mrazuvzdornost kořenů není třeba v polních podmínkách vůbec řešit, jsou to jen pověry opisované pořád dokola v odborných knížkách.  To, že réva naštěpovaná na stanovišti často zmrzne až k podnoži je ale pravda.  Pravokořenná sazenice ze země opět obraší ušlechtilým výhonem. Vždycky totiž pod úrovní  zeminy zůstane zachováno zdravé spící očko a réva dokáže rychle regenerovat.  Kdo se o své keříky bojí, může je na zimu zarývat, jako to dělají v Podmoskevské oblasti nebo stači hlavy obložit chvojím atp.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika