Vinná réva málo kvete

vaclav@marexim.cz - (1) - 248.175 (?) 
24.6.2010 17:38, zobrazeno: 8084x

Mám malou vinici na Mělníku. Letos mi hodně málo kvete, čím to může být?

Snad ji řežu dobře, na loňském letorostu z předloňského očka nechávám 8-10 nových oček, ostatní odstříhám. Z těchto oček mi v průměru vyraší 50% do nových letorostů, a i z těchto letorostů má jen 1-2 letorosty květenství, tj. v průměru 10-15% oček kvete.

Fazochy poctivě vylamuji až k očku a nad květ.

Je to dlouhou zimou, vylámáním fazochů, nebo zatravněním vinice, loňským vydatným přihnojením hnojem? Toto mi napadá. Přírůstky vinice jsou mohutné, dnes již vesměs jednometrové výhony... Zatím zdravá, i když vloni ji postihla částečně peronospora/padlí. Ale úroda byla "normální"

Vím, že se těžko radí na dálku, ale každý postřeh dobrý...

Děkuji předem

vaclav@marexim.cz

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

pablito47 - (31) - 148.36 (?), 24.6.2010 21:11
Dobre asi bude ked tu napisete ake odrody pestujete ale niekde som pocul ze ked vinic nasadzuje malo kvetu tak treba (v tomto obdobi) hnojit fosforom - ak tomu tak nie je tak ma skusenejsi (bred a spol) prosim opravte.

host - 215.11 (?), 24.6.2010 21:33

Pokud loňská úroda byla "normální", tak to nebude nedostatkem fosforu. Spíš bych to viděl na poškození mrazem, kdy vám vyrašila většinou jen vedlejší očka s malou, nebo žádnou násadou hroznů.  Tomu by odpovídalo i těch cca 50% vyrašených oček. VJK

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 24.6.2010 21:36

mam kamarada co je na Melnicku a ten rikal, ze zima byla kruta, mel na zahrade-25,3st!  (napr.u nas nejmene-18,9st), takze se priklanim tez k mrazu

host - 3.109 (?), 24.6.2010 22:42

Réva má někdy květů více, jindy méně. Záleží na ročníku, bohatosti sklizně v minulém roce, žravosti škůdců, ale hlavně na zimních mrazech. 

Někdy to trochu funguje jako u jabloní - střídavá plodnost - po bohatém ročníku si keře odpočinou a moc neplodí i když zima byla mírná a na révě není žádné poškození.   Problém by to byl, kdyby se neplodnost opakovalo mnoho let po sobě.

Některé stolní odrůdy málo nasazují, pečlivě dbejte, aby tažeň vždy sedel na dvouletém dřevě, výhony ze stařiny bývají častěji jalové. eozn

host - 248.175 (?), 25.6.2010 17:19

Tak to jste mi uklidnil, už jsem si myslel, že je chyba ve mně. Se zimou a mrazem nic neudělám...

host - 248.175 (?), 25.6.2010 17:16

Děkuji za zprávu, jsem rád, že to bylo spíš mrazem, krutou zimou, snad ty příští budou nermálnější. Je fakt, že některá spící očka se teprve teď probouzejí a začínají rašit...

V.M.

host - 248.175 (?), 25.6.2010 17:05

Moc děkuji za radu, přihnojím fosforečným hnojivem během příštího víkendu. Není snad pozdě.

Ale asi to bylo i mrazem, na Mělníku byl i -25st.C...

Ještě jednou děkuji.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika