Světlání a opadání listů vinné révy

ondrejspilka - (2) - 2.247 (?) 
5.7.2012 9:35, zobrazeno: 5193x

Dobrý den,

chtěl bych Vás poprosit o radu. Již druhým rokem nám vinná réva, kterou máme vysazenu u pergoly, pravidelně světlá a listy opadávají. Listy jsou suché a průsvitné.

Plody jsou ale chutné a bez znaků plísně.

Přikládám fotografie a děkuji moc za jakoukoli radu. Zatím jsem jen přihnojil na list Vegaflorem (25N), žádné pesticidy jsem nepoužil.

Máme bazén cca 15m od vinné révy - nemůže to být problém?

Světlání listů
Světlání listů

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

oivo - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (92) - 166.45 (?), 5.7.2012 10:22

Možná se mýlím, ale mohla by to být chloroza - nedostatek železa. Postříkat Fytovitem, ke kořenům hrstku zelené skalice, případně zálivku roztokem zelené skalice, zdá se mi to účinnější. Jedna hlava ve vinohradě mně to dělala také každý rok. V bazénu problém nevidím.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 200.122 (?), 5.7.2012 10:25

Pravděpodobnou příčinou může být chronický nedostek vody, případně i nadbytek vápníku. Stává se to například, když je rostlina umístěna u domu a všechna dešťová voda je pečlivě svedena do kanalizace, vydlážděn dvůr s kanalizačními odtoky, atd. Také se stává, že po výstavbě rodinného domu se všechen stavební odpad urovná okolo a na to se naveze mělká vrstva kvalitní zeminy pro výsev trávníku. Réva vysazená v takovém prostředí pak trpí trvale chlorózou.  Nevím ale jestli je to i váš případ. Jisté je, že se nejedná o žádnou chorobu, ale o fyziologickou poruchu ve výživě. Osobně bych si tipnul na nedostek závlahy a případně i ten vápník.

ondrejspilka - (2) - 2.247 (?), 5.7.2012 11:02

Moc děkuji oběma pánům za odpověď, vyzkouším doporučená opatření.

Jinak Wimpi máte pravdu, podloží je přesně jak píšete, porézní a odvodněné, no tak už to chodí, že vysadíme něco co se nám líbí na nevhodném místě wink

Ještě jednou děkuji.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika