Sprchávání, škůdce nebo choroba?

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?) 
15.7.2009 16:36, zobrazeno: 8616x

U některých odrůd révy mně letos všechny nebo téměř všechny kvítky v květenstvích zčernaly, zaschly a opadaly (viz foto). Protože v některých květenstvích bylo něco jako drobná pavučinka, nejsem si jistý, zda jde o sprchávání v důsledku neopylení nebo škůdce či chorobu. Navíc u těchto rév v posledních dnech začaly bujně růst zálistky a na nich kvést nová květenství. Má cenu nechat tato květensví dokvést, když jde o ranné odrůdy? Za rady i názory předem děkuji.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 85.37 (?), 15.7.2009 20:22

Neporadim vam, ale tento rok mam podobny problem, hrozny nemaji tolik plodu (ale nejake preci jen jsou, tak 50% velmi dobre vyvinutych, cast "na ceste" a zbytek nic). A taky nova kvetenstvi :-). Ta ale nemaji sanci...

Mimochodem, na broskvi jsem mel spoustu kvetu, ale mam jen 2 plody. Ale je to mlady strom, tak to neberu nijak vazne.

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 215.11 (?), 15.7.2009 21:53

Jsem na tom stejně - část bobulí normální velikosti, část cca poloviční a hodně propadu. Přikládám to počasí v době kvetení - na začátku bylo u nás teplo, pak se ale na delší dobu výrazně ochladilo s častými dešti a větrem. Chrupka, kterou mám na jiném místě než ostatní odrůdy, kvetla později již za podstatně lepšího počasí a je na tom co se týče násady bobulí velmi dobře, minimální propad a vyrovnaná velikost bobulí.

host - 34.50 (?), 16.7.2009 21:40

Podle fotek se těžko radí, ale vypadá to na houbovou chorobu, snad botrytida.Taky to může být fyziologická porucha vyvolaná letošním divokým počasím. 

Nové květy u raných odrůd určitě nechte. V roce 2005 u nás všechno zmrzlo. Snažil jsem se úrodu zachránit zaštipováním neplodných letorostů za 6 listem a ponecháním přečasně rašících plodných oček.  Podařilo se u Muškátu moravského, MT a raných stolních odrůd. Pozdní odrůdy, ale nedozrály RR, SG, FR a všechna práce přišla nazmar..  Ve velkém bych experiment už neopakoval - je to moc pracné, ale pár keřů na zahrádce se takto ošetřit dá.  Nezapomeňte nové výhony postřikovat dokud nezačnou zaměkat bobule! Mladé listy a plody mohou choroby zničit i v září.  Ještě perlička. V roce 2005 jsem část těchto hroznů /martináků z MM/  sklidil až v prosinci jako ledové víno. Cukernatost byla 35 a kyseliny 12. 

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika