Sladká bílá odrůda - pro děti

host - 176.7 (?) 
12.9.2008 22:55, zobrazeno: 18463x

Postupně pročítám vše kolem odrůd, sázení apod., ale chci vás poprosit o osobní zkušenost. Která odrůda by nejvíce splňovala podmínky mých dětí - sladké, velké, bílé bobule s co nejmenším počtem peciček.

Děkuji, Veronika

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 178.82 (?), 13.9.2008 6:14

U mě to u dětí vyhrávají bezsemenné odrůdy, ani moc potom nezáleží na velikosti bobulí, protože bezsemenné odrůdy mají většinou menší bobule. Jedinou výjimkou v tom to směru je Bělehradský bezsemenný, který má bobule kolem 4 g, ale na druhou stranu je citlivý na choroby a nevydrží ani příliš mráz přes zimu. Ale třeba na stěně by pěstovat šel, tam jsou podmínky lepší. Jinak bych doporučil odrůdu Vostorg, která má bobule okolo 7 g, je sladká, odolná a při této velikosti bobulíí už semena nevadí.

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 14.9.2008 16:27

Já si nemůžu chuťově vynachválit Favorit (pomerančovníky). Zraje koncem srpna, téměř bez semen, které jsou malé a měkké. Neřesti má nízkou mrazuvzdornost a vyžaduje základní chemickou ochranu, brzy také přezrává a hnije. Pokud ji pravidelně přebíráte na konzum, vydrží do konce září.
Jako další ten zmiňovaný Vostorg.

host - 191.35 (?), 14.9.2008 17:23

Dnes jsme dojedli Picurku, drobnější, ale bezsemenná a mimořádně sladká.

host - 168.167 (?), 15.9.2008 7:26

problém je, že každému chutná něco jiného, a ani to nemusí být bezsemenná odrůda. Většina mých stolních odrůd je teprve dvouletá, tak pořádné orgie chutí čekám až příští sezonu, ale mým dětem moc nechutnají sladké odrůdy.

Třeba takový Ol. Irsay zobali jen do té doby, dokud měl trošku kyselin. Jakmile pořádně dozrál, přestal jim chutnat. Přesto si myslím, že chuťově to je jedna z nejlepších odrůd.

host - 147.168 (?), 28.9.2008 20:07

O pěstování vinné révy nic nevím, tak se mi případně nesmějte, mám roční dítě a to absolutně miluje odrůdu Sultanas bežně dostupnou v obchodních řetezcích (malé drobné bobule, sladké, bez pecek), kde sehnat sazenice a jak je pěstovat netuším, ale kdyby někdo věděl, budu ráda, když poradíte nebo pošlete link, kam se na to podívat.

host - 168.167 (?), 29.9.2008 7:30

odrůda Sultana má ráda teplo, ne vždy dozraje v okrajových oblastech. Podle mých informací vyžaduje chemickou ochranu.

Já bych doporučoval raději nějakou bezsemennou rezistentní odrůdu, z bílých třeba Mars.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 29.9.2008 8:49

Sultana neboli Sultanina či Thompson Seedless je odrůda středně raná, ale neodolná k chorobám. Nevím jakou odrůdu Mars měl host nade mnou na mysli, ale slovenská odrůda Mars je sice bezsemenná, ale k chorobám odolná není. Mars je také americká bezsemenná odrůda, odolná chorobám i mrazu, ale myslím si, že ji v Česku nikdo nepěstuje a navíc je modrá.
Podobná odrůda je také Perleta, ale podobně jako Sultanina není odolná chorobám ani mrazu, ale s úspěchem ji pěstuji na zdi pod přesahem střechy, kde ani vymrzáním ani chorobami netrpí a zralá je vždy nejpozději začátkem září (240 m n. m.) Obrázek je tady. Postatně větší bobule má odrůda Bělehradský bezsemenný, ale také lze ji doporučit jen na chráněné stanoviště.

host - 168.167 (?), 29.9.2008 12:44

Mars... měl jsem na mysli slovenskou odrůdu se žlutozelenými plody.

Já mám tuto odrůdu tři roky a zatím jsem ji nikdy nestříkal, je naprosto v pohodě. Ještě teď, koncem září, má jako jedna z mála odrůd na mé zahradě krásné zelené listy.

Bělehradský bezsemenný... je to potomek Sultany, převzal od ní nízkou odolnost.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 29.9.2008 13:15

Nechci se přít s hostem 168.167, ale jen pro upřesnění i slovenská odrůda Mars má v genech výše zmiňovanou Sultanu, vznikla z křížení Katta Kurgan x BESSEMYANNYI V-6, kde otec BESSEMYANNYI V-6 pochází z křížení Italia x Sultanina. Takže podle původu se jedná čistě o druh Vitis vinifera, podle toho soudím, že i odolnost odrůdy Mars nemůže být nijak vysoká. Sám jsem zkoušel pěstovat odrůdu Helios (Katta Kurgan x Perleta), ale právě kvůli její minimální odolnosti jsem se jí raději vzdal. Ale u pěstování révy vždy záleží na stanovišti, na některém může být odrůda zdravá, na druhém může být silně napadena, obzvláště pokud se nejedná o interspecifickou odrůdu, ale ani o těchto odrůdách nelze hovořit jako o rezistentních odrůdách. 

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika