Sklizeň révy 2013



Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.100 (?)
24.10.2013 13:32

Porád ešte lepšie vymeniť za vinohrad ako za dromedára!?laugh Dievčatá, nič v zlom!blush

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.100 (?), 24.10.2013 13:32

Porád ešte lepšie vymeniť za vinohrad ako za dromedára!?laugh Dievčatá, nič v zlom!blush

                     
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 24.10.2013 16:29

V tomto musím trochu oponovat. Protože je to tamnější akce vzájemných návštěv i přes vesnice. Cykloturistů moc není a pije se to co si nabízejí místní vinaři navzájem. Musím konstatovat, že hlava mi tam ještě nikdy nebolela a že za ten den 2-3litry udělám.cool Prostě většina vína byly výběry z hroznů apod. Taky nebyly úplně levný.indecision

            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.100 (?), 24.10.2013 10:38

Zdravím Vás zo Senice! Dnes máme vonku "májový" dážď, ktorý tíško padá na prekrásne sfarbené "novembrové" lístie, takže ceľkom veselo.

Dĺžka praxe, pane Georgi, nie je dôležitá. Ak Vás niečo "chytne" a venujete sa tomu s maximálnou chuťou a intenzitou, dokážete v krátkej dobe absorbovať viac informácií aj skúseností ako mnohí --cátníci.laugh

 Pokiaľ ide o Hibernal, je to odolná sorta, ktorá, zdá sa, dáva lepšie výsledky v okrajových oblastiach pestovania. Vlani sme u kamaráta na juhozápadnom svahu nad Sv.Jurom pri Bratislave na konci septembra refraktometrom namerali u Hibernalu 21 st ČNM, v tomto roku v októbri iba 20. Modrý Dunaj mu ukázal 26 st. ČNM.

Repný cukor samozrejme nepovažujem za žiadny kontaminant, veď sacharóza sa vytvára aj v listoch a pri prúdení miazgy sa hydrolýzou rozkladá na monosacharidy. Americké révy obsahujú v mušte až do 5% sacharózy. Prečo však profesionálni vinári dosládzajú namiesto repným cukrom zahusteným hroznovým muštom, to zatiaľ netuším. Druhák dosládzaný repným cukrom však poznáte nielen na jazyku, ale hlavne neskôr pri bolestiach hlavy.frown

Na juh od rieky Moravy zasa pre zmenu pravidelne navštevujem Otvorené pivnice v oblasti Modry, Pezinka a Sv.Jura. Musím priznať, že so sladkým vínom som sa stretol výnimočne. Osobne preferujem polosuché vína. Tie sa dajú vyrobiť aj z mojej zmesi odrôd, kde Frontenac či Dubljanskyj budú iba donátormi prírodného cukru. Ostatné sorty- Traminette, Cayuga White až tak sladké nebudú. Dodajú však do biovína potrebnú aromatiku- muškát, broskyne, marhule, žltý melón, tropické ovocie... Aspoň dúfam. O 2 roky budem snád múdrejší.wink 

                                                                                        S pozdravom Paľo.

               
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 24.10.2013 11:06

Vidíte, a tamní vinaři mluví o tom, že část sklízejí dříve, protože jinak je to všechno slaďárna, někteří zas žehrali na moc velkém množství alkoholu při pozdě zastaveném kvašení. Pro mě zcela nepochopitelné. Mám právě opačné problémy. Poslední 2 roky hodnotí jako velmi bohaté na cukr. Musím říct, že večer už jsem si pořídil na stůl láhev Dornfeldru, který mě svojí kořeněnou chutí krásně srovnal papulu.

Věřím, že s Vaší pracovistostí a zápalem pro věc dosáhnete pěkných výsledků a konečné spokojenosti nad sklenkou Vašeho dobrého vínka.

S pozdravem GB

            
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 24.10.2013 10:38

Letošní rok nebyl pro cukernatosti příznivý, možná i proto byla cukernatost Vašeho Hibernalu jen 18 °NM. Na druhou stranu ani zatížení nebylo nijak velké, takže jsem zvědavý, kolik dokáže u Vás Hibernal nahromadit cukru v normálním roce a při normálním zatížení. Hibernal mně osobně podle popisu připadal příliš pozdní, a tak jsem si vybral jiné odrůdy. Letos u bílého (hlavně Krystal a Solaris) bylo cca 20°NM, červené hlavně přetížené Rondo 18°NM.

               
Georg Black - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (331) - 38.186 (?), 24.10.2013 11:10

Letošní rok byl vyloženě kontraproduktivní pro nějaký cukr. Dlouhá zima zkrátila celé veg.období. Letní tropická parna cukru taky neprospěla a konec září spálil listy na tabák a konec. Hib přitom hravě zraje až do října. I těch 18st považuji za úspěch.cool

Sice to asi udělám podle sebe a počasí v příštím roce. Ale stejně se zeptám. Na fotkách je vidět réví a zatížení v tomto 2 roce. Kolik by jste nechali oček pro příští rok. Spon 1,2 x 1,5m.

GB

                  
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 229.100 (?), 24.10.2013 11:47

Hibernal, napriek kvalitnému vyzrievaniu dreva (dedičstvo po RR), má zrejme takisto vďaka otcovskej odrode dlhý vegetačný cyklus a neskorý čas dozrievania. Preto by sa mal vysadzovať v maximálne oslnených lokalitách. Na Vaších snímkach, p.Georgi, je vidieť, že Hibernal rodí už na 3. očku. Keďže pestujete Hibernal na 1 kmienku, nechal by som rez na max. 5-6 očiek a event. nadúrodu strapcov zredukoval na úroveň, akú máte v tomto roku. Ak by Vám nezáležalo na cukornatosti, môžete nechať o 2-3 strapce viac.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika