Zdravím Vás zo Senice! Dnes máme vonku "májový" dážď, ktorý tíško padá na prekrásne sfarbené "novembrové" lístie, takže ceľkom veselo.
Dĺžka praxe, pane Georgi, nie je dôležitá. Ak Vás niečo "chytne" a venujete sa tomu s maximálnou chuťou a intenzitou, dokážete v krátkej dobe absorbovať viac informácií aj skúseností ako mnohí --cátníci.
Pokiaľ ide o Hibernal, je to odolná sorta, ktorá, zdá sa, dáva lepšie výsledky v okrajových oblastiach pestovania. Vlani sme u kamaráta na juhozápadnom svahu nad Sv.Jurom pri Bratislave na konci septembra refraktometrom namerali u Hibernalu 21 st ČNM, v tomto roku v októbri iba 20. Modrý Dunaj mu ukázal 26 st. ČNM.
Repný cukor samozrejme nepovažujem za žiadny kontaminant, veď sacharóza sa vytvára aj v listoch a pri prúdení miazgy sa hydrolýzou rozkladá na monosacharidy. Americké révy obsahujú v mušte až do 5% sacharózy. Prečo však profesionálni vinári dosládzajú namiesto repným cukrom zahusteným hroznovým muštom, to zatiaľ netuším. Druhák dosládzaný repným cukrom však poznáte nielen na jazyku, ale hlavne neskôr pri bolestiach hlavy.
Na juh od rieky Moravy zasa pre zmenu pravidelne navštevujem Otvorené pivnice v oblasti Modry, Pezinka a Sv.Jura. Musím priznať, že so sladkým vínom som sa stretol výnimočne. Osobne preferujem polosuché vína. Tie sa dajú vyrobiť aj z mojej zmesi odrôd, kde Frontenac či Dubljanskyj budú iba donátormi prírodného cukru. Ostatné sorty- Traminette, Cayuga White až tak sladké nebudú. Dodajú však do biovína potrebnú aromatiku- muškát, broskyne, marhule, žltý melón, tropické ovocie... Aspoň dúfam. O 2 roky budem snád múdrejší.
S pozdravom Paľo.