Sklizeň révy 2013
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 209.17 (?), 31.8.2013 21:05
Dnes u nás bolo príjemné slnečné počasie, aké aké potrebujeme pre dozrievanie hrozna. Rovnakým spôsobom ako doma Solaris a Prim som vo vinohrade zmeral cukornatosť niektorých odrôd naočkovaných na starých koreňoch Vitis vinifera. Údaje sú v stupňoch ČNM. Frontenac Gris: 21,5 (25 Brix), Frontenac Blanc: 20,5, Guna: 15,5, Marquette (sýto ružový mušt): 19,3, Pinotin (svetlo ružový mušt): 14,0, Cabernet Jura (svetlo ružový mušt): 15,2, Cabernet Cortis (nazelenalý mušt): 16,0. Napriek tomu, že to nie je na koniec leta žiadna sláva, potvrdzuje sa, že americké sorty v naších podmienkach bodujú. Frontenac Blanc a Gris budú zrejme tá správna voľba pre výrobu bieleho biovína so zvyškovým cukrom a sviežimi kyselinkami. Na to, aby som sa presvedčil o broskyňových, marhuľových a exotických tónoch vína, si budem musieť 1-2 roky počkať. Hrozna F.B. a F.G. nie je v tomto roku dostaok ani na malý demižónik. Prekvapila aj Marquette vysokým obsahom farbív v mušte, ktorý sa znásobí maceráciou z šupiek počas nakvášania mláta. Nevýhodou Marquette je, zdá sa, lákavosť hrozna pre vtáctvo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
peetoo - (49) - 41.143 (?), 1.9.2013 18:46
Vzhľad a chuť Negry je bezkonkurenčná. Musel som ju obrať naraz, pretože bobule začali opadávať. Medzi chuťovo vynikajúce odrody patrí tiež bezsemenný Neptún. Úrodnosťou vyniká Diamant, chuťou až tak nevyniká.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 149.38 (?), 12.9.2013 21:45
Po 13 dňoch neprítomnosti vo vinohrade som sa na "miesto činu" vracal s obavami, že hrozno nezakryté sieťami bude zožraté od škorcov. Dobre to dopadlo, škorci odleteli kamsi do inej dediny. Úroda hrozna a sliviek okolo vinohradu je zatiaľ nepoškodená. Skúsil som refraktometricky odmerať niektoré perspektívne rezistenty naočkované do starých koreňov. Výsledok: Frontenac Blanc 23,5 NM (118 Brix), Frontenac Gris 22,8 NM (115 Brix), Marquette 21,0 NM (108 Brix), Cabernet Jura 18,7 NM (94 Brix), Cabernet Cortis 18,7 NM. Do oberačky je ešte ďaleko, nechám slniečko pracovať na cukroch. Potvrdzuje sa vysoký stupeň cukornatosti a súčasne kyslosti u frontenakov. Zatiaľ čo Dubljanskyj je slaďúčky, ale bez kyselín, frontenaky sú sladkokyslé a súčasne obsahom cukrov na špici. Nič lepšie pre výrobu sviežeho vína si nemôžem priať. Zaujímal by ma obsah kyselín u Citronneho Magarača, ale ten v tomto ročníku ešte nerodil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|