Scvrklé hrozny

sakyl - (5) - 64.186 (?) 
24.7.2009 19:12, zobrazeno: 6810x

Dobrý den,

pěstuji ve skleníku odrůdu Nero. Již loni jsem měl problém, že se mi 2/3 úrody před dozráním během pár dní  "scvrkly". Letos ten samý problém pozoruji u dvou z osmi hroznů. Révu jsem chemicky neošetřoval, pouze hnojil na list hnojivem HYCOL-Z.

Prosím o radu, kde je problém... přikládám fotografie "scvrklého" hroznu i zdravých hroznů

Děkuji

Zdravé hrozny
Zdravé hrozny
Scvrklý hrozen
Scvrklý hrozen

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 215.11 (?), 25.7.2009 19:49

Vzhledem k tomu, že se zatím nikdo ze zkušených pěstitelů nevyjádřil, uvedu svůj názor na věc - podle mě se jedná o nedostatek draslíku, ev. nevyvážený poměr draslíku a hořčíku. Třapina vypadá v pořádku a ten draslík je vidět i na listech. VJK

sakyl - (5) - 64.186 (?), 2.8.2009 12:05

Myslel jsem si že se pravě hnojením na list vyhnu problemu s deficitem, začal jsem s hnojenim ještě když byly listy uplně ok, takže pořad nevidím jak zabranit tomu aby se mi to neopakovalo příští rok zase

host - 24.183 (?), 2.8.2009 15:35

Dost se to tady probíralo před rokem. Většinou to je draslíkem, máte pravdu

host - 34.23 (?), 2.8.2009 18:39

S velkou pravděpodobností se jedná o deficit hořčíku.  Nedostatek můžete korigovat plným listovým hnojivem s obsahem Mg a také síranem hořečnatým, Kamex vzhledem k obsahu chloridových iontů nedoporučuju, protože půda ve skleníku je vždy zatížena zasolením. Příznaky se někdy ztratí i samy, to když réva zakoření do hlubších vrstev a dokáže si potřebné živiny natáhnout z hloubky. Taky je možné provést výsadbu do volné půdy vedle skleníku a do skleníku zavést pouze staré dřevo, tím se problémy s výživou dají řešit také.  Někdy dělají podobné problémy i houbové choroby ze skupiny plísně šedé. Pak pomáhájí 2 - 3 postřiky, zahájení v době květu a po 14 dnech opakovat.  Dobře se na to hodí Discus, Zato a spol.  Tím také řešíte oidium a peronosporu.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika