host - 75.118 (?) 1.6.2010 22:58, zobrazeno: 7522x
Dobrý den, letos jsem zakoupil v Bauhausu dvě vinné révy, ale vůbec nevím co je to za druh a protože to chci dát k pergole a chtěl bych vést horizontální řez možná na dva kordony, chci se zeptat jak mám letos připravit víno. Koupil jsem ho docela pozděm někdy v půlce května. Byla to taková hlava s tím voskem a na něm několik šlahounů. Teď mám asi 6 šlahounů a potřebuji poradit jak vést a jak ted sestříhat víno. Takže mám vybrat ted třeba dva pruty, které budu vyvazovat svisle a ostatní úplně u hlavy uříznout? a po dosažení potřebné výšky asi 1,9 někdy v srpnu zaštípnout a jednoho udělat kmen třeba 50 cm tím, že vyštípu očka? Nebo se mýlím? A kdy se očka na kmenu vyštipujou? a co s tím druhým prutem? Nebo mám nechat jen jeden? A co na jaře? udělat tedy ken a ještě nějak zkrátit hlavní prut na kolik oček? A co další rok? to už budu jen seřezávat na dvě očka a zaštipovat hlavní prut? Pročítal jsem tady spousty diskuzí, ale protože jsem začátečník, tak nevím jestli jsem to dobře pochopil a chtěl bych hned letos už založit na příští rok nějaký tvar. A jak se poté udělá druhý kordon? Nevím jestli mi bude chtít ještě někdo odpovídat, ale za radu budu rád. Potřeboval bych nějakou diskuzy, kde si budu moct vyjasnit nějaké nejasnosti.
|