Přesazování vína - převoz

host - 101.165 (?) 
5.7.2010 14:41, zobrazeno: 4697x

Dobrý den všem vinařům...

Mam vinohrad kousek od moře(Odessa) a chci si doplnit stavy taky v čechách, nechci ho zakopávát a rozvádět(čekat rok na kořeny)a ani nějak roubovat, tak mě napadlo že bych pár menších keříků cca 2-3 letých vykopal co nejvíc s kořenem a zabalil do mokrých hadrů a zkusil převezt těch 1800km v autě cca 24hodin jízdy.Chci se zeptat jestli s tím nemá někdo zkušenost a jak to převážet?Ještě mě napadlo vykopat a ostříhat tak na dvě očka, prostě převážet bez listů jen kořen a dvě očka.Nebo je lepší starší keře převážet,?mají přece jenom více kořínků...?Převoz cca srpen...

Předem dík za info...

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 6.7.2010 15:09

Tento převoz bych v žádném případě nedoporučoval. Hlavním důvodem není to, že by réva nepřežila, i když termín přesazení v srpnu je snad nejhorší, co může být. Hlavním důvodem je skutečnost, že dovoz veškerého materiálu Vitis vinifera je z třetích zemí do EU zakázán! A tím, že chcete převézt celé rostliny včetně kořenů velmi riskujete případný další dovoz révokaza do Čech. Navíc nic neuspíšíte, po tomto přesazení Vám stejně réva nebude příští rok plodit. Když si vezmete přez zimu pár řízků, je riziko přenosu révokaza určitě menší a sazenice Vám mohou plodit také za dva roky. Ale pozor na ranost, v Odesse je klima podstatně teplejší, než kdekoliv v Čechách, takže jen velmi rané nebo rané odrůdy.

host - 19.61 (?), 7.7.2010 0:46

Dík za odpověď, no já bych mu stejně nedal min.2-3 roky plodit.Myslel jsem že větší kořen má větší šanci vydržet převoz a lépe se chytit.Kdybych věděl že se tam dostanu ještě z jara tak to vůbec neřešim, prostě přesto léto jsem nevěděl jestli to má vůbec cenu vykopávat.Nebudu to riskovat.Co se týče zákona je taky postavený na hlavu.Vypokat někde v Polsku sazenici u silnice se smí a prověřenou sazenici třeba z Moldávie je zakázáno.To samí vínem.Litr na osobu.Každej rok tam rozdám víc jak tunu úrody lidem protože, protože víno nemá cenu dělat.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika