Něco podobného jsem zkoušel před 6ti týdny na čtyřech sazenicích, které poškodily první letošní vedra a rouby zaschly (sazenice nebyly zavoskované a nedopatřením nebyly po výsadbě zahrnuty..). Sazenice jsem vykopal a seřezal až u kořenů, bohužel na 3 roky starém dřevě není moc poznat, zda je vůbec živé, přirouboval jsem uchované zimní rouby pomocí vylepšené anglické kopulace, takto "opravené" sazenice jsem poté zavoskoval a vysadil, do dneška nic nenarašilo a už jsem nad nimi definitivně zlomil hůl. Kdyby byly podnože ještě živé, časem by na nich vyrašily nějaká nová očka.
Co se očkování týče, před měsícem jsem přiočkovával přesazené keře, které byly přeočkovány již koncem března, avšak do půlky května očka nevyrašily, ač během dubna keře vydatně slzely. Očka přiočkovaná před měsícem téměř všechna vyrašila po 14 dnech a nyní výhony už skoro dohnaly výhony z prvních roubovaných oček, které narašily někdy počátkem května. Dá se říct, že přiroubovaná očka začala rašit tehdy, až na přesazených keřích začaly rašit spící očka, teprve pak se probudily i očka roubovaná. Rovněž očko přiroubované před měsícem na starém keři, kterému květnový mráz spálil všechny nové výhony a dokonce kus starého dřeva, před týdnem vyrašilo a vypadá to, že bude růst velmi svižně a možná i do podzimu vyzraje (kéž by na něm byly i hrozny). Takže bych se nebál očkovat až do konce května. Jestli Vám zbyl nějaký roubovací materiál, můžete zkusit sazenice přeroubovat již teď, než Vám podnože definitivně zahynou (pokud je tedy šance, že jsou ještě živé) a zapěstovat je letošní sezonu v květináčích, nebo je na podzim vykopat a poté nechat přezimovat v chladničce.
Co se týče T řezu, zahlédl jsem na youtube nějaká videa, kde přeočkovávali vinohrad pomocí T řezu, dokonce obráceného, kdy v rámci ulehčení práce očko zastrčili pod kůru směrem nahoru, nikoli směrem dolů, jak se to má dělat. Tuším, že to byli Kanaďani. Viděl jsem i nějaká videa z očkování vinohradů v Itálii, kde očko vážou k podnoži obyčejným lýkem místo pásky a převazují přes něj list utržený z podnože (tzn. evidentně očkují někdy uprostřed sezony), prostě jiný kraj, jiný mrav :-).