Podélně prasklý tažeň

MilP - (7) - 32.56 (?) 
22.4.2011 7:12, zobrazeno: 4996x

Zdravím všechny,

můžete mně poradit? Mám u pergoly několik hlav vína. A u jednoho tažně, který má cca 2 metry a je celkem pěkně vyzrálý (má asi 5 let) se na několika místech objevila podílná prasklina, poměrně dlouhá (až 30 cm) a taky hluboká (až na dřeň). Nevím proč a nevím co s tím. Zkuste někdo poradit. Díky. Přílohou je fotka. Milan

prasklina
prasklina

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 22.4.2011 9:02

To co jste vyfotil sice není tažeň, ale rameno (staré dřevo), ale to je jen názvosloví. Na té fotce je vidět jakoby čerstvý podélný řez až do dřeva (suchého) - ten jste udělal sám pro větší názornost situace? Škoda, že jste vyfotil pouze detail toho poškození a není přehled o celkovém tvaru toho keře. Každé rameno, zvláště tenké se totiž dá nahradit novým a znovu je zapěstovat. Jinak to samotné poškození by snad nemělo mít až tak zásadní vliv na životaschopnost rostliny, pokud se již dále nerozšiřuje, poškozené místo obrůstá dřevem na druhé straně ramena a okraje rány se zavalují. Už jsem viděl hodně keřů, normálně rodících i s podstatně větším podobným poškozením. Přesnou příčinu neznám, pravděpodobně půjde o pošlození mrazy, možná v kombinaci s nevyváženou výživou. Pokud je orientace toho poškození směrem na jih, nahrávalo by to na tzv. "mrazovou desku", která se vyskytuje často u některých ovocných dřevin, zejména peckovin, při velkých výkyvech teplot na povrchu rostliny (denní teplé oslunění x silný noční mráz). Asi se k tomu podstatně fundovaněji vyjádří ostatní kolegové. Samotného by mne to také zajímalo.

host - 187.252 (?), 22.4.2011 9:20
Súhlasím s p.Wimpim. Občas je vidieť vo vinohradoch starý pozdĺžne prasknutý kmeň. Na životaschopnosti mu to nepridá, časom sa zachytia drevokazné huby, ale pár rokov si ešte požije, kým padne a potom neostane ako vysadiť novú sadenicu. Ak Vám pri päte vyraší spiace očko, dopestujte si z neho pre istotu nové rameno či kmienik. Paľo

MilP - (7) - 32.56 (?), 22.4.2011 19:20

Dík za rady. Jinak jsem to rameno (za tažeň se omlouvám) nenařízl pro větší názornost) takhle to bylo. Asi to zkusím namazat nějakým štěpařským voskem, nebude to vysychat a snad se tam nedostanou houby. A jak Paľo radí, pokusím se vypěstovan nové rameno. Ale nevím jak se tomu vyvarovat pro příště. Milan

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika