Pergola a reva

mhi - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (194) - 62.154 (?) 
21.10.2009 20:29, zobrazeno: 12912x

Budu stavet pergolu, rozmery cca 7x6m. Celkem tam bude 7 stojek (sloupku), ke kazdemu bych rad dal nejakou rostlinu, lepe dve vedle sebe (jednu vzrustnejsi necham pnout nahore po pergole, druha bude rezana na vertiko; chci aby v lete stojky byly necim hezky obrostle).

Pergola nebude zastresena zadnym laminatem, jen fosny na sirku (cilem je aby to v lete stinilo).

Mam nekolik otazek:

1) Bude fungovat dobre ta dvojkombinace u kazde stojky?

2) Krome revy bych tam chtel mit i aktinidii (minikiwi).  Bude to problem?

3) Jake odrudy mi doporucite (vzdy vzrustnejsi + mene vzrustnou). Uz mam Ajvaz a Prim, dale Diamant, ale ten bych se asi pokusil preroubovat na neco jineho. Nechci to strikat ani nijak specialne udrzovat, takze musim volit z rezistentu.

4) Jak tu pergolu udrzovat, resp. rezat?

Nejake dalsi napady, abych neudelal zacatecnicke chyby? Bude reve vadit osetreni dreva proti drevokaz.houbam? A nejaka lazura?

Dekuji,

Martin

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 21.10.2009 22:05

Při výběru odrůd révy k plánované pergole byste měl přihlédnout nejen k jejich vzrůstnosti, ale také k tomu, zda odrůda je vhodná pro řez "vertiko" (pro Vámi uváděný Aivaz se doporučuje řez na tažně). Pokud budete vysazovat po dvou rostlinách ke každému sloupu, musí být sloupy dostatečně daleko od sebe, aby révy měly dostatečný "životní prostor".  Kombinace révy a aktinidie (pokud máte na mysli Actinidia arguta, označované jako "minikiwi") podle mně není vhodná, protože tato aktinidie je tak vzrůstná, že by 1 rostlina stačila na celou stěnu i střechu Vaší pergoly. Navíc textura aktinidie je natolik odlišná od textury révy, že by tato kombinace nevypadala dobře. Pro nátěr pergoly určené pod révu se mně osvědčily prostředky Xyladecor - impregnace a pak tlustovrstvá lazura. Zdraví jenamater.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 228.74 (?), 22.10.2009 8:56

Silně vzrůstné odrůdy: Aročnyj, Galbena nou, Talisman, Beloje Čudo

Méně vzrůstné: Viktoria, Belyj Kokl, Lora

Všechny jsou víc odolné než Prim

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 11.6.2010 18:26
chtel bych si vysadit jednu revu, ale vaham, zda to reva zvladne, potreboval bych ji vyvest okolo silneho betonoveho sloupu na balkon,aby tam stinila, balkon je ve vysce 9m a od teto vysky bych nechal dlouhe tazne... lze to vubec?

host - 24.183 (?), 12.6.2010 15:52

Ne každá odrůda zvládne 9m v jediné sezoně, ale to není ani nutné. Docela by mě zajímalo, kolik metrů má réva "výškový limit", ale 9m zvládne, to mám vyzkoušeno.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 12.6.2010 19:16
mozna, ze by zas tak nevadilo, kdyby to bylo na vic let, hlavne, ze tam doroste a zastini velky balkon-od shora nezastreseny, ale zajimaly by me prave takove odrudy-stolni, ktere jsou bujne-a asi i na bujne podnozi..

host - 24.183 (?), 13.6.2010 8:57

Která odrůda silně roste zjistíte na této diskuzi celkem snadno. Ale tuto vlastnost musíte kombinovat s mrazuodolností, protože dlouhý nechráněný kmínek by u méněodolných odrůd namrzal. U tak dlouhého vedení révy vám odpadá starost o jarní mrazíky - než dotlačí mízu až nahoru, mrazíky pominou. Ze stejného důvodu ale budete sklízet hrozny později než na krátkém vedení.

Já mám jeden kmen vedený podél domu skoro 50m a začátek keře sklízím asi o dva týdny dříve než jeho konec.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 13.6.2010 9:15
skoro me napada jen Krystal, ale ten uz mam tak bych radeji jinou odrudu-piwi---nechci strikat casto na balkone, kdyz tam clovek bude porad. Nicmene dekuji za hodne dulezite info

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 237.140 (?), 14.6.2010 10:08

Nesplnil by lépe účel zastínění nezastřešeného balkonu podražec? Hravě se vyšplhá až do 5 podlaží domu (možná i výše) a listy má jak velké talíře. Z hlediska zastínění . Na zobání hroznů si můžete zajít dolů do zahrádky .

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 14.6.2010 10:17

mam obavu, ze podrazec zrovna nemusi plny upal... ackoliv je to uzasna popinavka

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika