Odstranovat zalistky a zalamovat v prvom roku?

host - 208.20 (?) 
20.7.2009 13:28, zobrazeno: 8924x

Dobry den,

poprosil by som o radu... Sadil som na jar revu a dost sa jej dari, ma uz teraz aj cez 2 m. Viete mi prosim niekto odpovedat na nasledovne 2 otazky?

1. Do akej vysky treba vylamovat zalistky? Cital som ze je to potrebne a aj to robim, ale neviem do akej vysky to robit... ci staci len do predpokladanej vysky kmena + buduci tazen (cca 1,3 m) alebo odstranovat aj vyssie az po vrchol?

2. Zalomit vrchol pri vyske napr. 2 m, aby drevo dobre od spodu na zimu vyzrelo? Alebo je lepsie na vyzrievanie nechat nechat rast do lubovolnej vysky?

Velmi pekne vopred dakujem za radu

JM

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 87.6 (?), 20.7.2009 15:14
Zalistky staci vylamovat do predpokladanej vysky kmena a vrchl zalomit az koncom augusta

host - 87.6 (?), 20.7.2009 15:18
Inak odporucam zakupit niejaku publikaciu v ktorej sa dozvies dalsie potrebne veci o pestovani viniča...

host - 226.41 (?), 20.7.2009 18:25

Vylamování zálistků je vhodné, tak jak jste to popsal v bodě 1. Tedy kmínek a budoucí tažeň.  Réva totiž špatně zavaluje řezné rány po zimním řezu. Zaštípnutí vrcholku zlepšuje vyzrávání, ale pokud necháte letorost dále růst, tak se nic moc nestane a keř získá větší listovou plochu a také koŕenovou soustavu.  Ačkoliv letos mladé sazenice abnormálné rostou a bude nás to svádět nechat již v druhém roce mimo kmínku i tažeň, raději bych byl opatrnější a mladý keř zatížil v druhém roce jen menším množstvím hroznů. Často se stává, že přetížený keř začne zakrňovat.  

mig - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (76) - 216.102 (?), 4.8.2009 21:51

Doufam, ze nedelam blbost kdyz fazochy vylamuji na cele rostline...

MG

pablito(jano47) - (20) - 87.6 (?), 5.8.2009 12:00
Nerobis ani tak blbost ako zbytocnost, inak pripravujes rastlinu o väcsiu listovu plochu...
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika