Obě odrůdy jsou asi původem z Nizozemí. Boskoops Glorii si chválí jeden můj známý, dostal jsem také Vroege, ale také jsem ho daroval, všechno mít nemůžu.
Nedokonalý překlad popisů z jednoho nizozemského webu
Van der Laan 'je stará odrůda se žluto- bílými hrozny, které jsou zvláště vhodné pro pěstování venku v našich klimatických podmínkách (Nizozemí). Silné rostliny jsou poměrně odolné vůči houbovým chorobám kromě skleníků. Réva má ráda teplá a slunečná místa. Je ideálním místem pro k jihu orientované zdi. Tato odrůda může být pěstována na jakékoli půdě, i když těžší půdy, jako je hlína nebo hlína písčitých půdách jsou vhodnější než písčitých půdách. Zbytky cihel a vápence v půdě se obvykle vedou k vysokému růstu. Hrozny jsou zralé na konci září a počátkem října. Přestože se hrozny dají jíst jako stolní, jsou obvykle používány pro výrobu hroznové šťávy nebo bílého vína.
Glorie van Boskoop / synonymum: Boskoop Glory
Boskoop Glory je stará anglická odrůda s modrými hrozny, také velmi vhodný pro pěstování venku. Tato odrůda je velmi málo vnímavá (k houbovým chorobám?). Hrozny jsou zralé na začátku září.