Odrůda Luna

host - 28.119 (?) 
29.9.2008 22:18, zobrazeno: 10965x

Dobrý den, koupila jsem hlavně pro děti v.r. odrůdu LUNA. Má být bílá, velká a bez pecek. Ale nevím, jestli mne nenepálili. Nyní o ní nemůžu nic najít. Znáte ji vůbec někdo? Moc díky

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 30.9.2008 7:02

Odrůda Luna je skutečně slovenská bezsemenná odrůda (křížení Katta Kurgan x Perleta). Velikost bobulí je spíše střední (2,8 g).Chuť by měla být výborná. Tuto odrůdu nemám, takže posoudit to nemůžu na 100%, ale mám sesterskou odrůdu Helios, takže se obávám, že Luna bude mít podobné vlatnosti. Problémem je u ní zejména nízká odolnost k houbovým chorobám, takže vyžaduje důslednou chemickou ochranu jak proti padlí, tak proti plísni révové.

host - 168.167 (?), 30.9.2008 7:20

Lunu mám druhým rokem, takže ještě nerodila. Bohužel musím potvrdit, že bez chem. ochrany ji pěstovat nelze. Kromě toho je extrémně náchylná k poškození jarními mrazíky.

host - 143.205 (?), 30.9.2008 7:38

Hm, je to asi takhle: co je přírodní a odolné nepotřebuje chemii, to se nám zdá nevhodné a ohrnujeme nos. tak proč ne odrudu LUNA, skvělou krásku, pro děti a tak dále a tak dále sem s chemií... JITA

pajja - (24) - 168.167 (?), 30.9.2008 7:49

Ono to s výběrem odrůd není jednoduché. Laik se většinou neubrání tlaku prodejce, kdo už nějaké zkušenosti má, ten zase chce mít něco zvláštního.

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 30.9.2008 8:13

Nemám problémy použít chemii, když je to potřeba. Ale konkrétně odrůda Helios (a asi i odrůda Luna) je v mé kolekci cca 55 odrůd nejnáchylnější odrůdou k padlí a plíseň ji letos také silně zasáhla. Naštestí hrozny se podařilo napadení uchránit. Přesto jejich kvalita mě nenadchla. Naštěstí jsou i jiné bezsemenné odrůdy, které nepotřebují tak pečlivou chemickou ochranu. A s náchylnými odrůdami je někdy lepší se rozloučit.

host - 116.7 (?), 30.9.2008 11:29

Dobrý den, pane 46.152 - mohl byste prosím doporučit konkrétní odolné a zároveň chutné odrůdy? Díky moc, Helena

bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 46.152 (?), 30.9.2008 12:12

V bezsemenných odrůdách je vždy výběr složitější, ale velmi odolná i dobrá je modrá odrůda Glenora. Odolné mají být i zatím tak vypadají odrůdy Kišmiš záporožskij (fialová), Rusbol muskatnyj (bílá) a Anastasia(modrá). Všechny čtyři jmenované odrůdy by navíc měly vydržet mrazy okolo -25°C a jsou kromě Anastasie rané. Zatím jsem je s vyjímkou Glenory sice neochutnal, ale degustační hodnocení jsou u Kišmiše záporožského i Rusbola muskatného vysoká. U Anastasie jsem zatím nenašel žádné výsledky degustací, takže si musím počkat na příští rok.

host - 28.119 (?), 9.10.2008 8:48

Moc děkuji za odpovědi. Jen se ted obávám, co bude lepší či horší).Když mi na jaře vymrzne a já budu muset koupit jinou odolnější i proti chorobám nebo ji zkoušet amatérsky chemicky ošetřovat - zatim o tom vůbec nic netuším - a pak ji mít napadenou. Poradíte mi ještě prosím s tou chemií? Co určitě zabírá a kdy stříkat. Moc díky

host - 168.167 (?), 9.10.2008 12:47

letos už postřiky neřešte a do jara si něco nastudujte. Pokud máte jeden keřík, asi bych ho stříkal společně s rajčaty či okurkami nějakým měďnatým přípravkem. Pokud by to nestačilo, zrušil bych ho. Nemá cenu kupovat a míchat postřiky pro jeden keřík. Nebo zasaďte takových deset, dvacet odrůd... potom už by se chem. ošetření provádělo snadněji.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika