Mráz a hrozno



host - 197.238 (?) 
22.9.2019 15:45, zobrazeno: 2329x

Dobrý deň, nikde som sa nedočítala, aký mráz vydrží hrozno - nedozreté strapce. U nás už boli prízemné mrazy, hrozno mám ešte nedozreté, je možnosť, že prípadné slabé mrazíky prežije bez ujmy? Hrozno máme na jedenie, nie na víno a predpokladaná úplná zrelosť tak o dva týždne. Ďakujem.

  
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 9.14 (?), 22.9.2019 16:11

Cukr v bobulích zmrznutí brání, ale když by to bylo víc, poškodí se.

      
host - 197.238 (?), 22.9.2019 17:13

Ďakujem veľmi pekne za objasnenie.

         
host - 168.143 (?), 23.9.2019 11:22

V roce 2005 u nás vinice totálně v zimě zmrzly. Zkoušel jsme zaštipováním za 6 listem urychlit tvorbu zálistků a podnítit tvorbu martináků, s cílem získat alesponň trochu hroznů na burčák.

U raných odrůd se to docela povedlo, ty nejranější stihly dozrát z martináků, některé středně rané /MM/ jsme sklízeli jako „ledové“ a byla to docela ňamky, protože hrozny měli i kyselinku.

Bohužel, pozdní odrůdy, typicky Ryzlink rýnský a Sauvignon byly v době příchodu prvních podzimních mrazů začátkem listopadu ještě zelené a následkem toho zmrzly a veškerá práce se zaštipováním přišla vniveč, nemluvě o oslabení keřů zbytečnými zásahy.

Je to tak, že obsah cukru hrozny chrání jako nemrznoucí směs, ale ty zelené a bez cukru zmrznou už při  - 2.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika