Množení vinné révy
|
|
|
|
|
|
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 224.45 (?) 23.3.2012 23:17
Na snímke sú rezky stolových odrôd cca 6 týždňov po vložení do PETky s vodou postavenej na mierne vlažný radiátor typu Korado. Domnievam sa, že vďaka chladnému vzduchu v miestnosti (+17) výhonky narastali iba pomalu a "počkali" až sa vo vode vyvinú korienky. Najkvalitnejšiu koreňovú sieť mali Pleven ustojčivyj (V 25-20, Rímsky, Augustin) a Vera (Talisman x Osennij čornyj). Teraz sú už rezky v kontajnerkoch so substrátom. Dal som ich do záhradnej kôlne za okno, nech sa otužujú. Svetlo je dôležité na tvorbu chlorofylu, aby listy neboli bledé.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.135 (?), 29.3.2012 10:59
Zdravím,
ty petky nejsou špatná věc, na pár řízků se nevyplatí něco pořizovat. Zkoušel jsem to taky, ale problém je jednak s místem a jednak s teplotou. Udržet konstantní teplotu se mu nedařilo, termohlavice na radiátoru si oristě vypnou, když přidáte zase se to přehřeje a pokud je necháte (řízky) v teplé místnosti, tak dojde k tomu, že začnou ašit dříve než vytvočí nějaké kořeny. U té již popisované množárny, tyhle nevýhody odpadají, mám ji v chladné místnosti, a topný kabel s termostatem (mám tam zapíchlý ještě kontrolní teploměr) uhlídají teplotu naprosto v pohodě. Zatím největší pozorovaný rozdíl jsem měl 1°C. Protože se mi v tom minulém příspěvku vevešla fotka s tím čím vytápím a reguluji, tak ji dávám nyní. Pokud někdo máte zájem kde sehnat termostat, tak vám pošlu odkaz na prodejce.Laďa
|
|
|
|
|
|
|
vjk - Zlatý Zahrádkář (539) - 215.11 (?), 29.3.2012 23:30
Rád bych se zeptal těch, kteří zakořeňují téměř v laboratorních podmínkách s řízeným vytápěním, jakou mají úspěšnost u odrůd, které špatně zakořeňují, např. Vostorg. Já dávám řízek do sklenice s vodou, dám blízko k oknu do místnosti, kde je zrovna místo a on zakoření. Teplota někde mezi 14 a 22 st. C. Úspěšnost je cca 90-100%, statistický vzorek několik set řízků. Jedinou vyjímkou je zatím Vostorg, ale toho jsem měl jen dva jednoočkové řízky, až letos je trochu více pokusného materiálu. VJK
|
|
|
|
|
|
|
Vladimir.SD - (12) - 124.211 (?), 14.4.2012 12:04
Pred 3 týždňami som začal postupne vysádzeť odrezky ktoré už mali korienky do pet fľaší so zmesou záhradnej zeme a piesku. Vysádzam priebežne odrezky, ktoré majú aspoň 5 mm dlhý koreň, a zalejem vodou. Substrát sa snažím udržiavať stále vlhký. Odrezky sa ihneď "chytia" a v priebehu 2 týždňov vytvoria bohatú koreňovú sústavu. Pri niektorých sadeniciach sa stalo že vyschol rastový vrchol, tak som musel predlženie rastlinky vytvoriť zo zálistku. Včera som ich vyniesol von do polotieňa aby si pomaly zvykli na vonkajšiu klímu. Teraz budem musieť sledovať vonkajšiu teplotu, a v prípade predpovede mrazov ich prenesiem dnu aby nepomrzli. Na trvalé stanovište ich budem vysádzať až kolo 15 - 20 mája.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|