Je tohle perenospora?

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 230.159 (?) 
21.7.2022 19:40, zobrazeno: 1397x

Chtěl bych se zeptat jestli se na obrázcích jedná o perenosporu, nebo nějakou jinou houbovou chorobu. Tohle mi začalo dělat včera a dnes během horkých dnů, což mi právě u plísně révové moc nedává smysl. Už déle nepršelo, poslední měsíc je spíše sušší. Včera jsem obral napadené bobule a dnes je to zpět v daleko horším měřítku (to co vidíte na obrázku se stalo během dneška, ještě včera byly všechny kuličky zelené).

Ještě jsem se nikdy s ničím podobným nesetkal, nakoupil jsem údajně odolné odrůdy (Galahad, Belyj Kokl, Alladin) a 5 let jsem pěstoval bez postřiků.

Předem děkuji za odpovědi.

P.S. nemohlo by se spíše jednat o nějaký sluneční úžeh? Pomohlo by střapce zakrýt nějakou textilií?

napadené bobule
napadené bobule
detail zadní části listu
detail zadní části listu
detail listu
detail listu

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 231.234 (?), 24.7.2022 23:06

Tak to opravdu nejspíše byl sluneční úpal. Část hroznů byla zastíněna listím a ty byly v pořádku. Poté, co jsem po zbytek tropického počasí zakryl hrozny bílou záhonkovou textilií se neobjevil nový případ hnědé seschnuté bobule. Přišel jsem ovšem takto cca o 1/3 bobulí. Něco podobného se mi příhodilo i na zahradních ostružinách (část plodu vystavená celodennímu slunci zhnědla.) a na meruňce bylo pár plodů také doslova uvařených.

Vinná réva by asi toto počasí přečkala, pokud bych neprováděl letní odlistění kolem bobulí. Pokud jsem jej ovšem důsledně neprováděl v minulých letech, hrozny trpěly padlím, protože mám víno u stěny a hůře tam pak cirkuloval vzduch. Pro příště budu vědět a v době tropického počasí natáhnu textilii.

host - 213.137 (?), 25.7.2022 9:01

Našel jsem taky takto poškozené bobule v hroznech. A jaké teploty u vás byly?

Tady max 34°C. Halahad mám přistíněný poškozený není, vy máte poškozen Galahad?

Nevydržel Hibernal a ještě nějaká odrůda... podle mě jsou to ty,,severské" odrůdy. Hrozny italských odrůd byly na plném slunci a není jediná poškozená bobulka. MH

host - 81.144 (?), 25.7.2022 12:11
Jediné poškození mám zatím na Ajvaz našel jsem cca. 4 bobule na jednom z keřů pěstovaných u kůlu, jinak je všechno zatím bez problémů i Festivalnyj, který mám na drátech a tak na některé hrozny taky dost praží. Kromě vylamování fazochů jsem zatím nic neodlistoval. Nejvíce popálená od slunce byla merunka Pinkcot.

Mike Dundee - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (206) - 231.176 (?), 2.8.2022 12:37

Teploty jsem neměřil, ale podle předpovědi bylo několik dní po sobě mezi 32-34. Mám víno na fasádě domu ve svahu natočenén na JZ a vždy je tady o několik stupňů víc, než predikují předpovědi. Takže tam víno mělo určitě víc než 34 a kombinace odlistění, s tím že to kvůli fasádě neprofukovalo a s tím, že ty teploty byly několik dní po sobě, udělala tuto paseku.

Ano, poškození bylo u všech odrůd - Galahad, Alladin, Belyj Kokl co mám na fasádě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz