Jaké jsou zásady přeroubování révy?
|
|
|
|
host - 107.250 (?) 18.11.2019 9:19
Máte na Vašich obrázcích přímo předpisové vedení vinné révy, jak délky kmínku, tak rozmístění letorostů na drátěnce. Já osobně preferuji vedení révy, tak jak to dělají pěstitelé v méně příhodných podmínkách na Ukrajině a v Rusku. Zde vytvářejí vedení mnohaletého dřeva těsně nad zemí, tak aby se dalo na zimu přikrýt zeminou nebo jiným materiálem a na jaře, až přejdou mrazíky, tak tažně zvednou na drátěnku. Takže, já osobně bych kmínek koncem února seříznul cca 20 cm nad zemí, ošetřil voskem, nechal vyrůst zelený letorost.Pak rouboval zelené do zeleného a nebo častěji nakoupený dřevěný roub nové perspektivní odrůdy do zeleného.Vytvořený letorost, bych vedl co nejníže k zemi, jako základ budoucího tažně. Není to estetické, ale vyloženě pragmatické řešení zimních i jarních mrazů. Některé odrůdy -Livie, Rošfor, Julian atd. mají problémy s -20 st a pod nakrytou hlínou nebo naházaným sněhem očka v pohodě přežijí.Ještě větší výhodu umožňuje toto vedení bojovat na jaře s mrazíky.První vrstvu ochranné folie přehodím přes drát ve výšce 30cm někde 50cm.Druhá vrstva folie pak jde přes drát ve výšce 70 cm. Tento dvojitý stan chrání révu i v teplotách -5 st. ve 2 metrech. Nově vysazené odrůdy již vedu úplně při zemi, taky mám betonovou podezdívku plotu u révy a využívám její teplo tak, že první vrstvu folie dám do škvíry mezi podezdívkou a plotem.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
roni - Stříbrný Zahrádkář (255) - 130.150 (?), 18.11.2019 15:24
najskor pre istotu poznamka pre laikov:
Ked hovorime o ciernom vrubli, tak vzdy sa mysli odrezok z vyzreteho vlanajsieho vyhonku odobraty v zime a vhodne uskladneny, tak aby nerasil az do terminu vrublovania (mierne napucane ocko 2-3mm moze byt OK).
zeleny vrubel sa mysli z odrezku tohtorocneho vyhonku - takeho, ktory uz zacina drevnatiet - je teda uz pevnejsi a zvycajne sfarbeny do cervena.
Je potrebne stihnut vrublovanie cca do konca juna - to moze byt problem hlavne ak na jar vinic zmrzol a vyvoj je oneskoreny - teda v tom case este vyhonky mozu byt meke - malo pevne.
Spravny vyhon musi uz na reze vidiet drevnatenie pletiv.
Pri neskorsom termine, moze sice ocko vyrasit, ale casto nevyzrie a v zime zmrzne... to som skusal viac rokov, ale uspesnost je minimalna = je to skoda roboty... preto u mna v teplej polohe najneskorsi termin byva cca 7.7.
robi sa vrublovanie do RAZSTEPU.
OVERENY TIP: proti vyschnutiu vrubla: Ked je uz vrubel a podpnik zaviazany... celu este odhalenu cast vrubla obalim jemnou potravinarskou foliou - obviazem ju celkom natesno=prilnavo okolo vrubla, tak aby len ocka zostali volne. Nebojte sa toto nesposobi ziadnu plesen, hnilobu, zparenie prave preto ze je vrubel obaleny natesno - bez vzduchu. Teda potom nedavam uz ziaden sacok nad vrublom... tato metoda je velmi jednoducha a vyborne funguje, nikdy mi vrubel nezvedol.
Ja si odrezem z celej ROLKY potravinarskej folie valec sirky cca 2.5cm a tym omotavam vruble. Nerobit to s vrublovacou/steparskou foliou, ktora je prilis pevna.
Nezabudnut den/dva pred vrublovanim aj tyzdne po nom zalievat kry, aby mali dost miazgy - zvycajne pri odrezani z vyhonu vtedy z neho vyteka tekutina (to je dobry znak, ze ma dost miazgy)
Na odrode/farbe (hrozna) podpnika a vrubla +- nezalezi, ale musia mat cca rovnaku hrubku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 107.250 (?), 18.11.2019 9:19
Máte na Vašich obrázcích přímo předpisové vedení vinné révy, jak délky kmínku, tak rozmístění letorostů na drátěnce. Já osobně preferuji vedení révy, tak jak to dělají pěstitelé v méně příhodných podmínkách na Ukrajině a v Rusku. Zde vytvářejí vedení mnohaletého dřeva těsně nad zemí, tak aby se dalo na zimu přikrýt zeminou nebo jiným materiálem a na jaře, až přejdou mrazíky, tak tažně zvednou na drátěnku. Takže, já osobně bych kmínek koncem února seříznul cca 20 cm nad zemí, ošetřil voskem, nechal vyrůst zelený letorost.Pak rouboval zelené do zeleného a nebo častěji nakoupený dřevěný roub nové perspektivní odrůdy do zeleného.Vytvořený letorost, bych vedl co nejníže k zemi, jako základ budoucího tažně. Není to estetické, ale vyloženě pragmatické řešení zimních i jarních mrazů. Některé odrůdy -Livie, Rošfor, Julian atd. mají problémy s -20 st a pod nakrytou hlínou nebo naházaným sněhem očka v pohodě přežijí.Ještě větší výhodu umožňuje toto vedení bojovat na jaře s mrazíky.První vrstvu ochranné folie přehodím přes drát ve výšce 30cm někde 50cm.Druhá vrstva folie pak jde přes drát ve výšce 70 cm. Tento dvojitý stan chrání révu i v teplotách -5 st. ve 2 metrech. Nově vysazené odrůdy již vedu úplně při zemi, taky mám betonovou podezdívku plotu u révy a využívám její teplo tak, že první vrstvu folie dám do škvíry mezi podezdívkou a plotem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 63.82 (?), 18.11.2019 19:59
Zdravím. Děkuju za podnětný příspěvek. Docela mě to zaujalo. Na jaro plánuju zasadit dalších x keřů, tak bych to mohl zkusit. Mohl bych poprosit o fotku jak vypadá drátěnka a narostlý keř při takovémto vedení a cca v jakých výškých vedete dráty pro vedení? Děkuju moc.
Pokud jde o ten střih, znamenalo by to že ze stávajícího vzrostlého keře mi zbyde "jenom" kořenová soustava a 20cm kmínku, tj. další rok než vyroste letorost a další rok pro první rozumnou úrodu. No nic, co už, měl jsem za to že mě Nero zaujme víc, ale ty velká semínka jsou fakt nepříjemná. Je pravda, že by v dalších letech mohly být bobule o něco větší ale i tak si myslím, že by to doma nikdo jíst nechtěl a pěstovat si to jenom pro sebe, na to je hodně jiných zajímavějších odrůd...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
HonzaH. - Bronzový Zahrádkář (69) - 156.67 (?), 22.11.2019 6:41
Mám stejně jako kolegové výše dobré zkušenosti s roubováním typu "zelené do zeleného". Kmen keře jsem při zimním řezu zakrátil na cca 15-20 cm. Na jaře od země vyrašilo několik nových letorostů, ponechal jsem 2-3 nejbujněji rostoucí. Počátkem června jsem rouboval. Je samozřejmě třeba mít někde v dosahu keř, z něhož chcete brát zelené rouby. To je nevýhoda oproti dřevnatým roubům, které se dají zasílat poštou přes půl světa - s tímto roubováním ale zkušenosti nemám. Z jednoho zeleného letorostu uděláte tak 3-4 kvalitní rouby - je třeba je odebírat ze střední části letorostu - dolní část bývá už někdy hodně zdřevnatělá a silná, horní měkká. Použivám roub délky cca 5-6 cm s jedním očkem (resp. již rašícím zálistkem). Tloušťka roubovaného výhonu a roubu musí být stejná!! (max. roub mírně slabší, ne naopak). Je dobré zachovat střídání oček na letorostu. Podotýkám, že je třeba také odstranit všechny listy - jak z letorostu, do něhož roubujete, tak z roubu. Roubuji klínek do rozštěpu, používám také pásek potravinářské folie. Na roub jsem dával mikroten. sáček. Dobré je také roub zastínit, aby na něj nepražilo slunce. Roubování provádět nejlépe za podmračeného počasí nebo brzo ráno. Takže vám stačí stolička, kýbl s vodou na rouby, ostrý nůž a folie. Za 7-10 dní už poznáte, zda se roub ujal a můžete odstranit sáček. Ponecháte dál růst jen jeden nejlépe rostoucí letorost, ostatní vylámete. Taktéž v průběhu roku vylamujete všechny nežádoucí nové letorosty z paty kmínku tak, aby veškerá síla z kořenů šla do nově přeroubovaného výhonu. Během roku vám letorost naroste 1,5-3 metry dlouhý. Nijak jej nezakracujte. Na podzim můžete odstranit pásek folie, napřesrok z něj uděláte kmínek + tažeň a máte již úrodu nové odrůdy. Pěkné video je na YT: zadejte "privivka vinograda v zelenoe"..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
roni - Stříbrný Zahrádkář (255) - 130.150 (?), 22.11.2019 14:59
Ma niekto skusenost s vrublovanim revy na jesen na spiace ocko?
Teda navrublovat uz VYZRETY vrubel, tak aby uz nevyhnali ocka tento rok ale az dalsi?
Znamy vyuceny polnohospodar z balkanu mi tvrdil, ze tam sa aj takto vinic vrubluje.
Mne sa take nieco raz podarilo, vrubloval som velmi neskoro, cca koniec augusta(?), dal som vyzrety vrubel so zalistkom a dalsi rok mi ocko pri baze zalistku vyhnalo.
Takato metoda by teoreticky mohla mat vyhodu, ze ten vrubel, ktory pouzijem je uz vyzrety, lebo rastol a vyzrieval cca celu vegetaciu a preto ma vyssie sance prezit zimu ako vyhony z vrublov, ktore zacnu rasit cca v juli.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|