Jak napravit řezem tuto révu
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 150.3 (?) 20.2.2014 15:46
Další jsem uřezal dle návodu, zítra do, pokud je tol nutné, což určitě napíšete, dodělám a nanu a natáhnu dráty.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 21.2.2014 9:31
Já prosím o stručné sdělení, loni jsem poprvé stříhala novou révu na dvě očka, poprvé také plodila, ale pořád jsem nepochopila, jsem asi natvrdlá :-) jak ostříhat letos. Máme picurku, také jeden kmínek, tak budu ráda, když mi napíšete jen krátce. Odhaduji, že bych asi měla nechat dvě očka z loňského dřeva? Nechci to řešit moc složitě, mám to jen na zobání pro děti, žádný zvláští výnos, v naší výšce 350 mnm. loni tak tak dozrála.
Děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.3 (?), 21.2.2014 10:10
Tak jsem to pos-al, jak jsem si to nyní kontroloval celé, tak jsem ušmikl i kousek spodního tažně vpravo, kde jsou označny budoucí zelený pupen 5 a modrá 6. Snad jsem to tolik nepodělal. Jinak jsem natáhl nové dráty 2 mm ve výšce 75 a 100 cm, déšť mne vyhnal, tak zítra se budu snažit co nejvíce uvázat a narovnat spodní tažeň. Potom postuduji, co s tím zbytkem na dočasném kmínku. Je hlavní zásadou nechat jednoleté dřevo rostoucí kolmo na 2 pupeny a jinak vše ven? Zatím se mějte.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 21.2.2014 10:40
No, je pravda, že jste tam nějaký ten výhon s pupeny pro pokračování ramena směrem vpravo měl nechat, ale nic katastrofického se nestalo. Až Vám to začne růst, natáhnete si tam jiný letorost. Uvidíte, že jich budete mít k dispozici dost. S těmi dvěma pupeny na čípcích jsem to po diskusi s pány (viz. jiná část tohoto vlákna) zkorigoval - řežte raději na delší čípky s větším počtem pupenů (4-5) a ty spodní, usazené blíže ke starému dřevu, které jsou méně plodné, buď vyslepte a nebo vylámejte z nich vyrůstající zelené letorosty. (Jeden letorost, vyrůstající ze spodního čípku je však vhodné vždy ponechat - jako rezervu pro plodný výhon příštího roku).
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 77.130 (?), 21.2.2014 12:21
Wimpi, moc Vám děkuji za stručnou radu, přesně takle jsem to potřebovala :-) Vubec jsem se nebyla schopná zorientovat v té zaplavě informací. Tohle jde ideální. A děkuji i za odkazy. Krásný u nás tedy skoro jarní den. Koukala jsem, že už se zelená kanadská borůvka, tak nevím, jestli nemám běžet pro netkanou textilii pro případ sněhové a mrazivé pohromy... Víno střihnu zítra podle Vaší rady. Opravdu děkuji!!!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.3 (?), 21.2.2014 13:59
Tak a nyní poslední dilema, mám to již tak nechat, aby byly nějaké hrozny, či ještě odstranit plodonoše rostoucí dolů a 2leté dřevo? Poraďte.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Paľo. - Diamantový Zahrádkář (1739) - 112.198 (?), 21.2.2014 17:58
Viac by som veril slovám skúseného odborníka doc.Pavlouška. Pokiaľ pri odrode Krystal odporúča "Odrůdu lze pěstovat na středním a vysokém vedení s řezem na dlouhé tažně.", potom z toho logicky vyplýva, že "delší čípky a polotažně" doporučované p.wimpim nie sú ekvivalentnou náhradou dlhých ťažňov. Pri zimnom reze 2015 preto pánovi 150.3 odporúčam, v súlade so skúsenosťami a informáciami z viacerých zdrojov, rezať pestovaný ker odrody Krystal na dlhé ťažne s počtom očiek 6-10.
Pokiaľ ide o sortu Nero, nikedy som ju nepestoval na krátkom plodnom dreve, ale v súlade s citovanou webovou stránkou iba na dlhých oblúkoch. Na nich mi Nero, ako dokumentujú zverejnené snímky, rodil pekné veľké strapce a bobule aj z prvých očiek v blízkosti hlavy.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |