Ide to aj (ne)chemicky
|
|
|
|
|
|
|
Mevík - Stříbrný Zahrádkář (115) - 101.14 (?) 27.8.2019 6:39
Souhlasím s tím, že nové ještě nemusí být lepší. Bohužel dobré odrůdy se nevyselektují samy "tak nějak". Musí být fandové (nebo fanatici), kteří se vrhají po novinkách, zkouší je, jsou často znovu a znovu zklamáni atd. Právě takoví lidé dělají (i když často nevědomky) onu užitečnou činnost - oddělení zrna od plev. Po nich pak přicházejí oni rozumní, kteří pěstují jen ty osvědčené odrůdy. i tady funguje prastará metoda "pokus omyl."
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzordzik - Bronzový Zahrádkář (66) - 255.40 (?), 27.8.2019 12:47
V pořádku, souhlasím. Proč jsem o to psal je to, že tady ledaskdo uvádí málem každým rokem x novinek, podle popisu naprosto skvělých a špičkových, ze kterých se po x letech vyklubou odrůdy náchylné na kde co, kde nesedí popis oproti realitě, navíc vlastnosti jsou natolik závislé na poloze a podmínkách pěstování, že už jenom uvádět jejich vlastnosti je dost ošidné... Pokud někdo pěstuje révu doma na jídlo, tak mu nejvíc jde o to aby odůrda měla dobrou chuť, co největší odolnost a "blbuvzdornost" a ideálně se nemusela stříkat vůbec, nebo jenom minimálně. Neustále honění se za zlatým grálem je hezké, ale pro nadšence, kteří pak doma mají třeba 200 odrůd a stačí aby byl blbý rok a můžou se z toho "poxxat", protože není v silách člověk to ustříkat a uhlídat zelené práce atd. Nemám nic proti, pokud někdo popíše svoje zkušenosti s nějakou odrůdou, uvede podmínky za kterých ji pěstuje, ale napsat že odrůda ta a ta je překonaný je trošku nabubřelé. A to že on ji vykopává nic neznamená. X jiných lidí ji naopak považují za jednu z nejlepších, protože jiné místo, podmínky, zkušenosti, chuť atd. Občas by nebylo naškodu trochu víc pokory.
|
|
|
|
|
|
|
host - 130.105 (?), 27.8.2019 20:46
Áno, Aladdin je spoľahlivo odolný k perenospóre, ale jeho chuť a konzistencia dužiny ma proste neuspokojuje. Všetky odrody ktoré som vymenoval sú chutnejšie pri rovnakej odolnosti. Trúfam si hodnotiť len odrody, ktoré u mňa rodili a chutnala ich celá rodina. Degustačné ocenenie z Novočerkasska sa nedá brať vážne, veď tam hodnotili hlavne svoje odrody z NIVIV a ich klíma je niekde inde. Podstatné je čo odroda dokáže v mojej záhrade a tak sa zariadim. Samozrejme u Vás to môže byť iné a každý máme aj iné chute. Myslím, že to nieje až tak nabubralé napísať že sú chutnejšie odrody než Aladdin. Možno to niekomu pomôže. Rovnako tak nie som spokojný s chuťou ďalších odrôd: Preobraženie, Jubilej Novočerkasskij - málo cukru, skôr trpko horká príchuť od semien. Takisto veľká hviezda Bažena - veľké strapce nerovnomerne zrejú, takže chuť buď sladká voda, alebo kyslá voda. A to pestujem v najteplelšej oblasti, takže pochybujem, že to niekde v cz a sk dozreje lepšie. A tieto moje pozorovania sa zhodujú zo skúsenosťami z Ukrajiny.
Na to je fórum. Ak si niekto chce posadiť pár koreňov, nech sa radšej poučí na chybách druhých a posadí si tie chutnejšie odrody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|