Hnědé skvrny na listech révy

host - 168.167 (?) 
8.7.2008 7:13

postřikem či hnojivem na list to určitě není... mám to na listech také a žádný postřik jsem neaplikoval, ani réva neroste někde u plotu aby to mohlo být sousedem. Ani poškození mrazem se mi nezdá, to se neprojevuje s tak velkým zpožděním.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 136.16 (?), 8.7.2008 10:56

V nějakém předešlém příspěvku o chorobách révy byla jako možnost uvedena aplikace postřiku proti plevelům v obilí, a to i ve vzdálenosti až desítek metrů.Mám podobné skvrny, řekl bych po postřiku obilí cca 50m vzdáleného¨,na přelomu květen/červen, bohužel vítr šel k révě.Podobné skvrny se objevily i na okurkách, byly ještě blíže.Pozastavily růst.pak zaschlá místa vypadala z listů.Použitý herbicid se snad jmenoval Verti+něco.Zdraví Pepík

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 9.7.2008 9:45

Ano, herbicidy typu MCPA dělají takové problémy, ale tyto skvrny nejsou způsobeny těmito herbicidy.
A nevím, proč by to nemohlo být způsobeno popálením, Ten třetí (poslední) obrázek tomu jasně naznačuje. Stačí provést postřik vyšší dávkou (citlivé na hnojivo), nebo aplikace za horka, za nízké vlhkosti. V extrému dojde popálení i rosy nebo po přeháňce, když vyjde ostré slunce (i když ne tak intenzivně).

V každém případě je jedná o běžný výskyt. Nech je to způsobeno čímkoliv, je to zastavené, nezpůsobuje to žádné škody, není důvod k obavám a řešíme to zbytečně nad rámec této diskuze.

host - 191.35 (?), 9.7.2008 20:48

Mě se to povedlo směsí Sulikolu s Kuprikolem, bylo asi 20 stupňů, ale druhý den až 30 stupnů. Je to tak.

host - 33.254 (?), 9.7.2008 20:20

Děkuji za rady. Nechám tomu volný průběh.Uklidnilo mne, žese nejedná o chorobu.Prosím značku "jgeneral".Co jsou zimní pupeny? Děkuji Hořínek.

jgeneral - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (165) - 209.3 (?), 11.7.2008 16:38

Zimní pupeny? To jsou jinak řečeno - očka, z kterých na jaře vyraší zelené letorosty nesoucí hrozny a listy.
Očka se vyvíjejí během vegetace (zhruba do června) a u každého listu je pupen. Už teď jsou vyvinuté a diferencované - mají zárodky budoucích hroznů, takže o počtu hroznů v příštím roce je už rozhodnuto. Jaro bylo teplé a vlhké, tzn. že hroznů bude dostatek, ale ne takové množství jako letos.

Z jednoho pupenu mohou vyrůst až 3 letorosty (slouží jako záloha při poškození). Pokud réva roste bujně, vyráší hodně těchto podoček a zbytečně přehušťují keře. Hrozny na nich bývají malé a u některých odrůd žádné. Proto se odstraňují.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika