erdbeertraube

curkova - (4) - 19.183 (?) 
2.3.2009 14:46, zobrazeno: 5699x
zdravim, v hornbachu som si kupila stolove modre hrozno pod nemeckym nazvom ERDBEERTRAUBE, v preklade JAHODOVE HROZNO. moze mi niekto poradit, ci je toto aj oficialny nazov odrody alebo je to len synonymum pre nejaku overenu odrodu? ak ano, aku? dakujem. katka

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 34.60 (?), 2.3.2009 22:06

Erdbeeretraube je nejspšíše jen  „obchodní název“ pro skupinu amerických odrůd s výrazným zastoupením Vitis labrusca, případně Vitis riparia.  Ve Vašem případě se bude asi jednat o známou odrůdu Isabella.  Tyto odrůdy mají v chuti silné aroma /fox - lisčinu, jahodové aroma/.  Některým lidem prostě chutnají, jiným jsou velmi protivné. Dužnina bývá slizká a slupka poměrně houževnatá.  Na druhou stranu jsou to odrůdy se značnou tolerancí k houbovým chorobám a dobře snášejí mráz.   Isabella se v Evropě pěstuje již od roku 1820 a sehrála pozitivní roli v době révokazové kalamity. Italové ji říkají Uva fragola.  Mě osobně docela chutnají dobře vyzrálé hrozny Isabelly v kombinaci s plody „planých“ vinohradnických broskví, které staří vinaři nechávali ve vinicích růst.

curkova - (4) - 17.137 (?), 3.3.2009 19:01
dakujem velmi pekne za odpoved. odrodu ISABELLA poznam z detstva. je to zdrave hrozno, naozaj netrpi chorobami. vona je uzasna, ale ocakavanie tej chuti je vacsie ako samotny zazitok z nej. ale nevadi. este raz dakujem. a este mam jeden dotaz. zdedila som stary vinohrad. rastie tam velmi stare ale velmi odolne hrozno. miestni ho nazyvaju TALIAN. je tmavomodre, male, rastie velmi bujne, chuti ako ribezle, je kyslaste, ale absolutne ho netreba striekat. rodi huzevnato. neviete jeho skutocne meno, prosim? moze to byt OTHELLO? viete mi o nom povedat nieco viac? dakujem! katka

host - 34.60 (?), 3.3.2009 20:54

Podle popisu by to mohlo být spíše BACO 1, to má hrozny menší.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika