Co vaše réva 2019?

host - 101.14 (?)
7.8.2019 8:24

Tak i v podhůří Beskyd (cca 400 m. n. m.) začíná dozrávat víno. Na snímku známá odrůda Galachad (srovnání bobulí s pětikorunou), vedle se začíná vybarvovat málo známá odrůda Vatra. Vatra je z roku 2002 od lvovského šlechtitele Bohdana Pavlije. Bobule kolem 8 g temněvišňové barvy, harmonické chuti s ovocnými tóny. Je velmi otužilá vůči mrazu i vůči chorobám. Zraje na úrovni Galachadu nebo těsně po něm. Jde teprve o tříletý keř, proto jsou střapce malé. Velmi dobrá chalupářská odrůda pro horší podmínky.

Jinak pod Beskydy letos velké sucho, takže takto vypadá v roce 2019 víno bez jediného postřiku či ochrany proti chorobám.

Galachad a Vatra
Galachad a Vatra
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 101.14 (?), 7.8.2019 8:24

Tak i v podhůří Beskyd (cca 400 m. n. m.) začíná dozrávat víno. Na snímku známá odrůda Galachad (srovnání bobulí s pětikorunou), vedle se začíná vybarvovat málo známá odrůda Vatra. Vatra je z roku 2002 od lvovského šlechtitele Bohdana Pavlije. Bobule kolem 8 g temněvišňové barvy, harmonické chuti s ovocnými tóny. Je velmi otužilá vůči mrazu i vůči chorobám. Zraje na úrovni Galachadu nebo těsně po něm. Jde teprve o tříletý keř, proto jsou střapce malé. Velmi dobrá chalupářská odrůda pro horší podmínky.

Jinak pod Beskydy letos velké sucho, takže takto vypadá v roce 2019 víno bez jediného postřiku či ochrany proti chorobám.

Galachad a Vatra
Galachad a Vatra

samot - (34) - 91.220 (?), 7.8.2019 9:13

Já letos takhle na jaře zasázeno Broumov 395m n.m. sazenice nakoupeny od Ivo Kotrleho vše se krásně ujalo kupoval jsem sazenice v kontajneru.Na fotce sazenice pořadí z leva Katalonia-Arni-Šaráda-Vanessa.Zatím bez potstřiku ale dle rady pana Kotrleho udělám postřik Cukrovitalem začátkem září.Na spodních listech u všech odrůd ze začali objevovat nějaké vady na listech tak nevím jestli je to nějaká nemoc nebo se blíží podzim.Kdo by věděl co to je a jak případně se toho zbavit budu rád za každou radu ale ideální by bylo kdyby to byl ten podzimsmileyPřikládám pár fotek

Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 7.8.2019 10:26

Vzhľadom na pokročilosť sezóny by som listy už nejak etra neriešil. Teraz je dôležité, aby stihli do zimy dobre vyzrieť. Na prvý rok po výsadbe sú prírastky celkom slušné.

samot - (34) - 91.220 (?), 7.8.2019 12:12

Děkuji za odpověd.Dle popisu Cukrovitalu se má aplikovat 4-6 týdnů ale dá se aplikovat i 2 týdny před sklizní.Sazenice byli asi 20-30cm vysoké když došly teď má Arni cca 3 m teď už nechávám zálistky abych je trošku přibrzdil.

Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 20.52 (?), 7.8.2019 13:22

Ideálne by bolo, ak by drevo dobre prezimovalo po prvý drôt. Na jar ich zrežete tesne nad ním a zapestujete kmienok.

Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 63.91 (?), 7.8.2019 17:35

A pokud by dobře vyzrálo dejme tomu v délce 2m, tak už rovnou střihnout kmínek i s tažněm, ohnout a pěstovat letorosty z něj rostoucí, nebo i tak střihnout nad drátem?

Dzordzik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (66) - 63.91 (?), 7.8.2019 17:39

Mám přesně stejný problém, to červenání se domnívám, že je nedostatek hořčíku u modré odrůdy. Co jsou ale ty tmavé šedohnědé skvrny nevím.

samot - (34) - 91.220 (?), 7.8.2019 19:58

Děkuji všem za reakce.Můj plán je rýnsko-hessenské vedení na jeden tažeň + záložní čípek co kdyby.Chci ale nevím jestli je to správně v září ostříhat vše co bude nad horním dvoudrátí zbytek nechat a na jaře kmínek oholit na spodní vodící drát a pak napočítat 6-8 oček ohnout přes druhý vodící drát a ke spodnímu drátu a upevnit.Aspoń tak jsem se to dočetl na internetu.

Marek-TT - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (682) - 235.1 (?), 7.8.2019 20:54

Ten Váš postup mi nie je celkom jasný. Ja by som to spravil nasledovne: tento rok by som s tým už nerobil nič, nechal by som vyzrieť drevo. Koncové časti zrejme vymrznú, to však nevadí. Na jar by som ich zrezal kúsok nad prvým drôtom. Koncové očká v danom roku vyrašia a budú rásť podobne bujne, možno ešte viac, ako tento rok. Z nich by som si nasledujúcu jar vybral najsilnejší letorast, ten by som zrezal na 7-8 očiek a uviazal o prvý drôt. Na ňom by Ste mohli ponechať nejaký ten strapček na degustáciu. Taktiež by som ponechal aj 1-2 očkový záložný čípok. Ostatné letorasty by som odstránil.

samot - (34) - 91.220 (?), 7.8.2019 21:19

Tak už se začínám do toho zamotávat měl jsem v plánu jet podle toho obrázku co jsem sem dal.Dám ještě jednu fotku když jsem zasadil mám tam zatím dva vodící dráty příští jaro natáhnu 3 řady dvoudrátí vše mám připraveno stačí pouze natáhnout lanko a dopínací pružiny.Zítra bych nafotil detail budoucího kmínku k vodícímu drátu že by jste mi napsal přesněji jak to myslíte.Co je špatně na tom obrázku co jsem sem dal?Děkuji za odpověd

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz