Co vaše réva? (2014)
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?) 26.9.2014 17:47
Ahoj Petře, pravděpodobně pěstuješ nějakého frankoamerikána, což je kříženec evropské révy s révou, pocházející z amerického kontinentu. Může to být i avizovaná Izabella. Tyto odrůdy jsou mezi pravověrnými vinaři považovány za podřadné, protože z nich nelze vyrobit kvalitní víno. Ovšem jejich výhodou je odolnost proti plísňovým chorobám a celková nenáročnost na péči, neboť rostou spolehlivě bez nutnosti řádného ošetřování. Charakteristická u nich je zvláštní chuť, odlišná od odrůd evropského typu, říká se jí "ovocná" nebo "jahodová". Někomu to chutná, někomu nikoli. Tyto odrůdy se stále drží v zahrádkách, právě proto, že "roustou samy".
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.231 (?), 25.9.2014 15:32
Mám to samé nebo něco podobného. Cvičně tomu říkáme Otelo, ale to není, protože dle mého názoru Otelo je bílá odrůda. Vedu ji v dvojdrátí, nestříkám. Chuťově se to blíží k malinám, dužnina je kompaktní, slizovitá. Slupka není nakyslá nebo jsem to nezaznamenal. Osobně si myslím, že se jedná o velmi starou odrůdu a také by mě zajímalo co to je. Fotku bohužel nemám, letos se jaksi nezadařilo. I.
P.S. Před pár lety jsem jsem nechal pár hroznů až zmrzly a na Silvestra v šampusu byly lepší než nějaké nezralé jahody.
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 25.9.2014 17:27
Ne, že by jste neměl pravdu, pane 41.143, slupka je nakyslá a snad i silnější, ale ptal jsem se na původ této zdejší révy a bylo mi sděleno, že je nařízkovaná z révy po předcích, kterou pěstovali více jak 60 let a měla by se jmenovat Portugal. Díval jsem se do Wikipedie na Modrý Portugal, ale že by chuť byla sladká a neutrální a slupka tenká až středně silná, tak to by moc neodpovídalo. Jen snad, že réva bude hodně stará.
|
|
|
|
|
|
|
host - 237.231 (?), 26.9.2014 17:36
Portugal to v žádném případě není.. Portugal je moštová odrůda, dříve velmi zatracovaná, ale v poslední době je na výsluní a já osobně mu dávám přednost, pokud je dobře udělaný, před všemi červenými víny. I.
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 26.9.2014 17:47
Ahoj Petře, pravděpodobně pěstuješ nějakého frankoamerikána, což je kříženec evropské révy s révou, pocházející z amerického kontinentu. Může to být i avizovaná Izabella. Tyto odrůdy jsou mezi pravověrnými vinaři považovány za podřadné, protože z nich nelze vyrobit kvalitní víno. Ovšem jejich výhodou je odolnost proti plísňovým chorobám a celková nenáročnost na péči, neboť rostou spolehlivě bez nutnosti řádného ošetřování. Charakteristická u nich je zvláštní chuť, odlišná od odrůd evropského typu, říká se jí "ovocná" nebo "jahodová". Někomu to chutná, někomu nikoli. Tyto odrůdy se stále drží v zahrádkách, právě proto, že "roustou samy".
|
|
|
|
|
|
|
vlastamann - (32) - 233.225 (?), 27.9.2014 7:35
Zdravím Vás,
potvrzuji názor Wimpiho. Také jsem v 99 roce koupil ZW a teprve čtyři roky zpět mi pomohl kolega určit odrůdu. Já mám doma frankoameričana Concordii. Modrá odrůda s chutí silně po polních jahodách (prarodiče jim říkali truskavce, rostly na mezích), slizovitá dužina, silnější slupka, při dozrání docela slušně sladká. Až do loňského roku jim ptáci dávali pokoj. Letos při celkově malé úrodě veškerého ovoce mi Concordii likvidují.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
centor - (23) - 224.13 (?), 28.9.2014 8:27
Včera jsem sklidil Kernera, protože mi začal dost hnít a zcvrkávat se. Cukernatost moštu 21°NM. Lokalita Praha.
Tramín ještě tak týden nechám. Sice je už pěkně vybarvený, ale střapce jsou zdravější. Zkusmo bobulky mají okolo 23°, mošt by měl odhaduji taky 21.
|
|
|
|
|
|
|
m3f - Diamantový Zahrádkář (5585) - 242.167 (?), 28.9.2014 15:05
|
|
|
|
|
|
|
host - 47.26 (?), 29.9.2014 17:46
Psal jsem to již do jiného vlákna - Hibernal sklizený 26. 9. 2014 (velmi, velmi brzo), vinařská oblast Čechy, podoblast mělnická, vinařská obec Praha, cukernatost 18,5 stupňů NM.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|