Dobrý deň!
Kto nemá vinohrad po ruke, aby mohol chemicky zasiahnuť správnym pesticídom v správny okamih, neodporúčam pestovať Dornfelder a podobné krížence Vitis vinifera, aj keď víno z nich je skvelé. Mám otestované odrody Dornfelder, Dunaj, Nitra a som sklamaný. Je pravda, že niektorí vinári mali aj v minulom "plesňovom" roku menej problémov u týchto alebo podobných odrôd, ale boli to len akési pásy v rámci rajónu, ako keby infekčný tlak v týchto mietach vinohradov stratil svoju silu. Som presvedčený, že odrody typu Cabernet cortis, Cabernet Jura, Pinotin (PIWIs), Marquette a.i. sú rezistentnejšie ako Dornfelder, pričom vína z nich nebudú o nič horšie.
Rád by som prispel "troškou do mlyna" ohľadne cukornatosti C.cortis v teplých polohách. Ak chcem vyrobiť suchšie a menej alkoholické víno, nie je problém oberať o 2 týždne skôr. Predídem súčasne zasychaniu strapín. C.cortis je septembrová odroda. Nie je nič ideálnejšie, ako prírodný cukor v mláte pri jeho nakvášaní. Navyše obsah alkoholu aj zvyškového cukru môžete regulovať teplotou a frekvenciou miešania. Som tiež priaznivcom suchších vín, ale keď som o Vianociach okoštoval sladký moldavský Cabernet Sauvignon so 16% alkoholu, musím svôj názor poopraviť. Občas neuškodí takýto "úlet." Nie je ľahké popísať figovú chuť a jemné taniny, ale obsah cukru a alkoholu vôbec neprekážal prekrásnemu zážitku. Ani hlava sa nemotala...
Prajem všetkým nadšencom veľa radosti a drobných potešení pri pestovaní a najmä pri degustácii plodov svôjho snaženia! Paľo