Bianca



Vladis - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 43.236 (?)
16.2.2020 16:24

Zdravím. 

Po 10 rokoch pestovania tejto odrody pridám pár poznatkov, možno niekomu pomôžu, Odroda je veľmi odolná voči chorobám, ani raz som ju ešte nestriekal. V daždivých rokoch zvykne na jeseň trochu napadnúť listy pleseň, čo môže spôsobiť predčasný opad starších listov. Strapce nebývajú napadnuté. Odroda nie je napádaná ani roztočmi. Drevo veľmi dobre vyzrieva. Jedna nevýhoda je slabšia odolnosť voči zimným mrazom, počas studenej zimy 2016/2017 keď teploty klesli k -20°C mi zmrzlo komplet všetko až na úroveň snehu. 

Sadenice mám prevažne štepené, rast je dobrý. Pravokorenné v mojej suchej a neúrodnej zemi slabo rastú. 

Rez - pôvodne som rezal na ťažne, ktoré ale veľmi zle obrastali - či už som vyvezoval do oblúka alebo rovno. Po tom ako mi rastliny zmrzli som sa rozhodol vytvoriť kordónové vedenie s rezom na čapíky. Teraz obrastá krásne rovnomerne, navyše sa na kordónovom ramene vytvára veľa spiacich očiek, ktoré po prípadných jarných mrazoch vyrašia a ešte prinesú úrodu. 

Cukornatosť hrozna sa pohybuje od 16 do 22°NM. Hrozno je veľmi príjemnej chuti.

Po zbere hrozno pustím cez odstopkovač a do niekoľkých hodín lisujem. Výlisnosť je veľmi dobrá vďaka tekutej dužine.

Víno bez síry je dosť náchylné na oxidáciu, preto som sa rozhodol použiť pyrosiričitan draselný, ktorý pridávam do muštu po lisovaní. Od tej doby s oxidáciou nemám problém. Po zasírení pridám ešte vínne kvasinky. Mušt kvasí cca 3 týždne pri teplote 20°C, potom ho stiahnem, nechám ešte mesiac čistiť a fľašujem. Víno je najlepšie mladé, kedy má veľmi peknú jemnú muškátovú arómu. Časom, po pár mesiacoch sa aromatickosť vytratí - neviem z akého dôvodu, toto ešte potrebujem doriešiť. Zvykne sa vo fľaši vyzrážať aj vínny kameň. Víno aj napriek tomu zostane chuťovo OK, len tá strata muškátovej arómy mi nejde do hlavy - neviem z akého dôvodu k tomu dochádza. Ak by niekto vedel v tomto poradiť, budem rád.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
bred_ik - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (899) - 210.254 (?), 29.1.2011 8:13

U Biancy je navíc zajímavé že je toleratní k fyloxěře, alespoň to píší o ní na ukrajinském webu, podobně jako třeba Perla Zali, takže by se skutečně nemusela roubovat.

                     
Vladis - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 124.211 (?), 12.8.2012 9:01

Tak po troch rokoch od vysadenia sa konečne môžem pochváliť prvými hroznami tejto odrody, aj keď ešte nie sú úplne zrelé. Nechal som len pár strapcov na ukážku aby sa posilnil rast rastlín. Zatiaľ som nemusel ani raz striekať, takže som maximálne spokojný.

Bianca 11.august
Bianca 11.august
                     
Vladis - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (97) - 43.236 (?), 16.2.2020 16:24

Zdravím. 

Po 10 rokoch pestovania tejto odrody pridám pár poznatkov, možno niekomu pomôžu, Odroda je veľmi odolná voči chorobám, ani raz som ju ešte nestriekal. V daždivých rokoch zvykne na jeseň trochu napadnúť listy pleseň, čo môže spôsobiť predčasný opad starších listov. Strapce nebývajú napadnuté. Odroda nie je napádaná ani roztočmi. Drevo veľmi dobre vyzrieva. Jedna nevýhoda je slabšia odolnosť voči zimným mrazom, počas studenej zimy 2016/2017 keď teploty klesli k -20°C mi zmrzlo komplet všetko až na úroveň snehu. 

Sadenice mám prevažne štepené, rast je dobrý. Pravokorenné v mojej suchej a neúrodnej zemi slabo rastú. 

Rez - pôvodne som rezal na ťažne, ktoré ale veľmi zle obrastali - či už som vyvezoval do oblúka alebo rovno. Po tom ako mi rastliny zmrzli som sa rozhodol vytvoriť kordónové vedenie s rezom na čapíky. Teraz obrastá krásne rovnomerne, navyše sa na kordónovom ramene vytvára veľa spiacich očiek, ktoré po prípadných jarných mrazoch vyrašia a ešte prinesú úrodu. 

Cukornatosť hrozna sa pohybuje od 16 do 22°NM. Hrozno je veľmi príjemnej chuti.

Po zbere hrozno pustím cez odstopkovač a do niekoľkých hodín lisujem. Výlisnosť je veľmi dobrá vďaka tekutej dužine.

Víno bez síry je dosť náchylné na oxidáciu, preto som sa rozhodol použiť pyrosiričitan draselný, ktorý pridávam do muštu po lisovaní. Od tej doby s oxidáciou nemám problém. Po zasírení pridám ešte vínne kvasinky. Mušt kvasí cca 3 týždne pri teplote 20°C, potom ho stiahnem, nechám ešte mesiac čistiť a fľašujem. Víno je najlepšie mladé, kedy má veľmi peknú jemnú muškátovú arómu. Časom, po pár mesiacoch sa aromatickosť vytratí - neviem z akého dôvodu, toto ešte potrebujem doriešiť. Zvykne sa vo fľaši vyzrážať aj vínny kameň. Víno aj napriek tomu zostane chuťovo OK, len tá strata muškátovej arómy mi nejde do hlavy - neviem z akého dôvodu k tomu dochádza. Ak by niekto vedel v tomto poradiť, budem rád.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika