Rozlámání kamene - trhací prášek?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.48 (?), 18.6.2008 21:20
v lomech se to dělalo tak, že se do švíry zatloukl kus suchého dřeva a pak se začal zalívat vodou, dřevo naboptnalo a trhalo, je to funkční a bez rozbitých oken sousedů po trhavinách
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 2.6.2008 10:22
"Trhací prášek" je speciální cement, který významně dilatuje při tvrdnutí. Nicméně trhavina není dobrý nápad, proti hovoří skoro vše a to i když si přivedete profesionála - financování možných následných škod by Vám asi nepřidalo. Nicméně kámen není až tak velký, a klasickou cestou - oheň x voda si ho podáte za jedno - dvě odpoledne.
Vzpomínám, jak jsme v dětství likvidovali kámen o něco málo větší než ten Váš. S rodiči jsme rozdělali oheň (to bylo pro nás jako pro děti úžasné) a po několika hodinách polévali vodou, bylo skutečně překvapující, jak rychle pokračovala destrukce balvanu... Nejprve se odloupalo několik menších úlomků a při 4 - 5 cyklu po polití se balvan rozlouskl na několik dílů. Mám pocit, že otec na noc do některerých vzniklých puklin natloukl klíny ze suchého bukového dřeva - naštípal jeden práh, klílny poléval a na některých nechal mokrý hadr.
Po této zkušenosti jsem jako dítě už nikdy na Hanibalův přechod Alp nezapoměl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 5.6.2008 12:52
samozřejmě oheň x voda 4 x, 5x, jinak by to bylo asi nesmyslné...
Oheň musí být docela slušný, trocha vody v popelu proto tedy nehraje roli..Ale i tak je klasická, osvědčená cesta oheň x voda a případně dřevěné klíny méně dramatická a pracná, než mechanické prostředky, či trhačská snaha o likvidaci balvanu.Stačí libovolné palivové dřevo, staré rámy oken, cokoliv co pěkně hoří. Kámen obecně má relativně velké teplotní roztažnosti - často začne praskat již při pořádném nahřátí části balvanu. A to díky rozdílným teplotám a pnutím v mase balvanu. Rozhodně Vás to vyjde levněji , než snaha roztlouci balvan strojově. Navíc to bude víc v klidu.
Kouzlo jednoduchosti - to, že se dnes tato metoda průmyslově nepoužívá ještě neznamená, že je málo efektivní.
Vždy je nutné hodnotitm jakými prostředky a technologiemi pro řešení danného úkolu disponujete. Odpověď je pak triviální.
|
|
|
|
|
|
|
PedroKV - Stříbrný Zahrádkář (127) - 16.68 (?), 7.6.2008 22:24
tak jsem dnes po dalším neúspěšném pokusu rozklínovat ten balvan (no, asi jsem si toho naložil dost, protože jsem ho navrtával v polovině, tam, kde byla spára, měl jsem to brát asi po menších kouskách) vyzkoušel metodu oheň. Začalo poprchávat (po předchozím pálivém sluníčku), tak šup rozdělat oheň. Byl to fajrák, že se k tomu nedalo na 2 metry přiblížit a výsledek byl ten, že balvan začal pukat. Ovšem víceméně povrchově. Oheň byl na 2 stranách, na druhé straně jsem se neodvážil, protože tam už to bylo blízko plotu a keři. Největší úlomek byl rohový, ale asi jen 15 cm do hloubky kamene. Trochu jsem podcenil vodu, vzhledem k velikosti ohně, měl jsem jen kýble, ne, že bych to s tím neuhasil (to s přehledem), ale chtěl jsem rychlý přísun studené vody a čerpadlo jsem nechal jinde, tak jsem zašel k dobrovolným hasičům, jestli by mi to nepolili. Přijeli, polili, ale už to nebylo v tom největším ohni a tak už to dál nepukalo. Spoléhal jsem na teplotní setrvačnost balvanu, která tam asi byla, ale prostě puknul jen při tom žáru.
| |
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 248.54 (?), 9.6.2008 0:07
JSte ďábel, kámen ale začal pěkně pukat :-)), vzpomínám si, že kámen "nepelichal" lineárně, s dalšími cykly to šlo jednodušeji, ale za výsledek Vám bohužel nemohu ručit.
Držím palce!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 71.8 (?), 9.6.2008 13:00
Dobrý, ale chce to kamen rychle schladit v největším žáru větším množstvím vody.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.74 (?), 10.6.2008 16:31
Co kdyby jste balvan nerozbíjel, ale vedle něho nechal vyhrabat jámu větší a hlavně hlubší než je kámen a pak ho do ní nějak sesunul, možná by šla podemlít vodou stěna pod kamenem? třeba by to bylo snazší než ho rozbíjet. Hodně zdaru.IT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|