Odstranění pařezu
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 27.9.2008 21:17
Pokud se strom pokácí a zbyde pařez, tak je vykopání opravdu sysifovská práce. Taky jsem si to zkusil - po celodenním kopání pařezu jsem to večer úplně sedřený vzdal, a pařez se tam dodnes vesele směje ;-) Když se odkope celý strom a pak se vyvrátí, tak to jde asi tak stokrát líp - samotné kopání trvalo jen hodinu a zas tak hrozné to nebylo, určitě to bylo míň práce než uklízet po bagru :-) Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.230 (?), 12.11.2011 16:41
Sysifovská práce... jak pro koho mě stačí na každej strom (malej hodina na velkej 2) a je venku, a taky ručně.Sekera, rýč,lana, řetězy a hupcuk s nosností 10 tun a každej strom se poroučel k zemi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.168 (?), 27.3.2009 18:02
Tak jsem lehce změnil postup a je to lepší :-) Tentokrát jabloň cca 30 let stará. Nejdřív obrýt okolo cca 1m od kmene, odstranit drny, odházet hlínu. Najít kořeny a přesekat je. Kymácet stromem - najít další kořeny. Kymácet až se ulomí zbývající kořeny a celý strom spadne. (Nechat celou korunu je lepší - je těžká a kořeny snáz prasknou). Nářadí: rýč, lopata, krumpáč, motyka a stará sekera s delší násadou. Celkem mi to zabralo hodinu času, a to nejsem žádný silový sportovec ;-) Následuje zaházení díry a zpracování dřeva - odvětvit, nařezat atd. Nebojte se toho, zas tak hrozné to není ;-) Gl.
|
|
|
|
|
|
|
host - 175.250 (?), 28.9.2008 20:39
Tak podobně odstraňuji pařezy (už mnoho) to jest s kmenem a pahýlem na uvázání lana. Kolem stromu dělám výkop asi 50 až 60 cm široký a přesekám první řadu kořenů tak že odstaním asi 30 cm aby se mne do mezery ještě vešel rýč a pak tahem za lano zjistím, kde se zdvihá zemina a sekerou přetnu i ty dobře držící v druhé řadě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 207.173 (?), 5.3.2012 6:35
Odstraňovač pařezů-Pařezník je v prodeji asi za 63 Kč./250 Dkg
navrtat díry o průměru 20 mm rovnou a šikmou aby se spojily a nasypat 100 g prášku a zalít horkou vodou a zakrýt pře deštěm.Po vyschnutí pařezu nalít pevný podpalovač a zapálit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 126.166 (?), 5.3.2012 11:44
Smím se zeptat proč se pařez před deštěm má zakrývat, když se to vrtaných děr stejně voda dolívá??Děkuji j.c.
|
|
|
|
|
|
|
pařez - (31) - 159.230 (?), 18.11.2011 22:30
s tím ledkem nebo co to bylo je to naprd, nejlepší je pařez vykopat nebo vytrhnout hupcukem, aspoň máte jistotu že zmizí nadobro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 1.146 (?), 28.9.2008 19:13
Pro "Gl."
jsem rád, že se Vám moje metoda líbí. Kladkostroj je jistě lepší než ruce. Fyzika říká, že zatěžujeme-li napnuté lano silou k němu kolmou, lze určit síly v laně graficky - vektorovým rozkladem. Stručně- velmi napnuté lano zatížené vahou člověka "táhne" strom na stranu silou mnohokrát větší, než je ta lidská zátěž, avšak s průhybem tato síla klesá, je nutno došponovat. Nebo také lze dát lano dvojitě a šponovat kroucením za pomoci páky s nebezpečím úrazu při jejím vyklouznutí z ruky. Ale ten kladkostroj samozřejmě nemá chybu - nebo má, v tom, že jej nevlastním. Dřevorubcům zdar.Z.
|
|
|
|
|
|
|
|