Jílovitá půda

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228)
15.8.2007 9:02
Tak z keřů je to třeba Vajgélie, Komule Davidova, Trojpuk, Pustoryl, Janovec, Kérie, Pieris, Zlatice, dále Pivoňky, Hosty, Rozrazily, a hlavně tedy Růže. Za kůlnou ve stínu mi kupodivu pěkně prosperuje Kapraď. Z užitkových se daří téměř všemu, ovocné stromky v pohodě, rybízy, angrešty, maliny atd., to všechno nemá s tou jílovicí problémy. Mám i kiwi (i když zatím neplodilo) a taky mohutnou letitou Révu.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Mausi - (8), 14.8.2007 20:16, zobrazeno: 17891x

Dobrý den,

jsem začínající zahradnice...potřebovala bych poradit jaké stromky, keře, trvalky, popínavky, skalničky atd. bych mohla zasadit do jílovité půdy aniž bych rostlinkám uškodila? V zahradě není moc stínu. Začínáme zahradu budovat a zatím se jedná o jednu velkou rovnou plochu. Zahrada je poměrně veliká, ale nebudeme na ní každý den. Děkuji.

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 14.8.2007 21:32
Pár rad na zlepšení jílovité půdy už tu v minulosti padlo, tak koukněte na starší příspěvky. V podstatě se připravte na dlouhodobou otročinu, pomůže jen dodávat do půdy písek a humus.
Jinak z vlastní zkušenosti vám mohu poradit to, že i v takové půdě, nebo spíš i na takové zahradě, lze s úspěchem pěstovat téměř všechny rostliny za podmínky, že jim při sázení vykopete velikou jámu a tu celou vyplníte kvalitní zeminou (kompost, koupený substrát, ornice odjinud...)
Ona jílovice má třeba zase tu výhodu, že dobře poutá vodu a výrazně omezuje odplavování živin ze svrchní vrstvy půdy do hloubky.

Mausi - (8), 15.8.2007 5:28
Děkuji, za odpověď. Přesto by mě zajímaly konkrétní názvy rostlinek se kterými máte zkušenosti. Nějak se nemohu v té záplavě zeleně zorientovat :-)).

morrison - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (228), 15.8.2007 9:02
Tak z keřů je to třeba Vajgélie, Komule Davidova, Trojpuk, Pustoryl, Janovec, Kérie, Pieris, Zlatice, dále Pivoňky, Hosty, Rozrazily, a hlavně tedy Růže. Za kůlnou ve stínu mi kupodivu pěkně prosperuje Kapraď. Z užitkových se daří téměř všemu, ovocné stromky v pohodě, rybízy, angrešty, maliny atd., to všechno nemá s tou jílovicí problémy. Mám i kiwi (i když zatím neplodilo) a taky mohutnou letitou Révu.

Mausi - (8), 15.8.2007 20:44
Děkuji. Už se orientuji :-)))
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty