ekonomické využití zahrady
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?) 26.3.2009 10:33
Naprostý souhlas. Podívejte se, jak obtížný je život zemědělce pracujícího na mnohem vyšších výměrách a s technikou.
Zahradu berte jako potěšení a přilepšení voňavou a zeleninou a ovocem. Pokud by člověk měl kalkulovat do výpěstků i svoji práci, zjistil by, že to nejdražší z maloobchodu je stále mnohem levnější, než výpěstky.
Pracovat i ve "špatně placené" práci a k tomu něco málo vypěstovat je mnohem rentabilnější, než se upnout na to se se uživím bez zkušeností sám z plodů země. Navíc je to prostě jistější a bezpečnější strategie.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 10.2.2009 12:51
Pokud chcete mít zahradu jako zdroj obživy, vyplatí se výroba ovocných pálenek. Těžko najdete výhodnější artikl. Jen to není legální, ale všude by se nějaká nevýhoda našla.
|
|
|
|
|
|
|
host - 168.167 (?), 10.2.2009 12:53
Že se u nás nic nevykupuje??? A co ty mraky cikorek, které každoročně orvou všechny stromy podél silnic???
|
|
|
|
|
|
|
Radouš - Stříbrný Zahrádkář (257) - 130.20 (?), 10.2.2009 13:50
Prosím, neberte to jako nezdvořilost, jde spíše o tvrdou pravdu. Zahrada této velikosti Vám v obživě nijak výrazně nepomůže. Je nutné mít normální, stálý zdroj příjmu, nejlépe z profese, kterou umíte nebo pro kterou se můžete rekvalifikovat. I jako pokladník v hypermarketu, což považuji za profesi namáhavou a špatně placenou, vyděláte za měsíc víc než ze zahrady za celý rok, zvlášť pokud Vám k tomu chybí znalosti a praxe. Zahrada je koníček, který spíše peníze stojí, než aby je přinesl. Vůbec zemědělská prvovýroba v malých rozměrech bývá i při zanedbání vlastní práce na hraně rentability. Koníček se dělá pro potěšení, ne pro peníze. I na vypěstovaný metrák brambor něco stojí hnojivo, něco postřiky, postřikovač je třeba koupit a práce a čas se nepočítá. Lze mluvit o užitku z vlastní práce, o rentabilitě bych raději nemluvil. Ale pokud jde o potěšení ve volném čase, o zábavu, o doplňkovou produkci - pak je to úplně něco jiného. Pak neúspěšný rok, nepřízeň přírody jen mrzí ale příliš neuškodí.
|
|
|
|
|
|
|
host - 84.40 (?), 21.3.2009 21:15
Zajímavý názor. Napůl s Vámi souhlasím. Dříve ale pracovali jen muži a spoléhali jen na to, co si vypěstovali. Jsem z pohraničí a na polské straně to tak stále ještě provozují. Myslím, že se vše odvíjí jen od toho, jaké má člověk požadavky. Někomu stačí málo, jiný by chtěl víc a víc... Každopádně - když se chce, všechno jde, tedy i žít z toho, co si člověk vypěstuje. Jen umět hospodařit.
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.164 (?), 26.3.2009 8:48
Mít svoje ovoce považuji za důležité.
Budete-li sázet peckoviny tak raději na nejzazší konec zahrady, protože třeba třešně, mirabelky a j. se nespotřebují a opadají a není vhodné šlapat v takovém hnoji.Sázet co nejzakrslejší stromy,,protože nezřídka lidi padají při sklizni.Taky není špatné mít i svůj ořech, zabere hodně místa, je dobré vždy zároven řešit problém opylení.Sázet samosprašné třešně, ořech a j.
Drobné ovoce zvláště miluji a nedovedu si představit zahradu bez dobrého zimolezu, aktinidie, beztrnné ostružiny, malin, angreštu, rybízů.
V mém dětství vždy bylo všechno ovoce okolo domu, kdykoli jsem vyšel ven a najedl se. Někdy se i košík prodal.
V době války se obvykle botanické zahrady přeorientovaly a staly se z nich zelinářské zahrady. S krizí přijde i bída a lidi budou donuceni vracet se k půdě a vypěstovat si co je třeba.Říká se že deset let nám bude špatně a pak si na to zvykneme.Bude tvrdé naučit se vše co uměli naši předkové a my jsme se to nenaučili.
|
|
|
|
|
|
|
Mirek 821 - (39) - 80.73 (?), 31.5.2009 20:09
reakce na host 84.40: Můj nebožtík táta mi vždycky říkal: ten kousek pole neprodávej. Když bude nejhůř, tak tě uživí. Ano, ale to bylo zhruba dvaapůl hektaru, a ne 1.700 metrů čtverečních. Mám králíky slepice, kozy, vlastní brambory, ovoce i zeleninu. já i manžalka chodíme do práce. obhospodařujeme jako koníčka zhruba hektar, spíš o kousek víc. Ale promiňte, živit se tím, to bych opravdu nechtěl...
|
|
|
|
|
|
|
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář (1247) - 166.66 (?), 26.3.2009 10:33
Naprostý souhlas. Podívejte se, jak obtížný je život zemědělce pracujícího na mnohem vyšších výměrách a s technikou.
Zahradu berte jako potěšení a přilepšení voňavou a zeleninou a ovocem. Pokud by člověk měl kalkulovat do výpěstků i svoji práci, zjistil by, že to nejdražší z maloobchodu je stále mnohem levnější, než výpěstky.
Pracovat i ve "špatně placené" práci a k tomu něco málo vypěstovat je mnohem rentabilnější, než se upnout na to se se uživím bez zkušeností sám z plodů země. Navíc je to prostě jistější a bezpečnější strategie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 31.5.2009 22:46
na to je nejlepsi se zajit zeptat do okolnich zahradnictvi, zelenin, jestli takovou potrebu dalsiho dodavatele maji. Me mistni zelinar nabizel ze by bral jahody, ze ma malo dodavatelu.
Obcas vecer snim o tom, ze tu jednou budou trhy jak ve Francii, kazdy tyden se sjedou farmari a prodavaji zeleninu, ovoce, klobasky, syry... Asi utopie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|