ekonomické využití zahrady
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.16 (?), 5.2.2009 18:56
Pokud jste úplný začátečník, začněte jednoduššími plodinami a postupně si přidávejte - česnek, mrkev, ředkvičky, jahody, salát později rajčata papriky okurky, cukety atd..
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 161.16 (?), 5.2.2009 19:46
Nechci vám brát iluze, ale u většiny lidí, při započtení vlastní práce, koupě hnojiva na podzim (hnůj od zemědělce) semen a sazenic to ziskové nikdy moc nebude. Spíš bych se snažil vyhnout postřikům (Na takovou mrkev, ředkvičky, česnek, cibulku, hrášek, fazole trošičku ranných brambor je nebudete potřebovat vůbec) a na ostatní (jahody... hlavně hnojivo, rajčata, cukety okurky... jen proti plísni). Pokud chcete zeleninu chemicky ošetřovat, tak to raději nedělejte a jděte do toho obchodu. Většina mikropěstitelů se zabývá pěstováním zeleniny jen z radosti nad hezkým výpěstkem bez reálné ekonomické návratnosti. Hodně lidí i kvůli dětem. Jo a zkuste i bylinky do kuchyně - jsou skvělé.
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.128 (?), 5.2.2009 20:10
Z ekonomiky - vsadila bych na rybíz, třešně, hrášek, český česnek. Tyhle plodiny bud v obchodě neseženete vůbec, nebou jsou dost drahé (loni u nás rybíz 250g za 40 Kč, třešně italské = 80Kč/kg, česnek pouze čínský. Z rybízu uděláte fantastický sirup a ušetříte za limonády a pitíčka... Kedlubny taky ještě vyjdou levněji (ze seminka). Mozna i okurky, ale tech byva tolik, ze je budete rozdavat zdarma sousedum - udelate si dobre vztahy.
A k tomu si rajčata. Rajčata levněji asi nevyjdou, ale jsou chutove naprosto nesrovnatelne s tim, co se prodava v obchode. A lahudkovou cibulku.
jahody, samozrejme, neni nad to si natrhat kazdy den misticku jahudek.
brambory máme taky, obvykle strčím do země pár brambor, co jsme nestihli sníst a začaly vadnout nebo klíčit.
Ekonomicky propadak je mrkev a petrzel, zaberou dost mista (ta nat je vsude), musi se to protrhavat a vynosy aspon u nas nic moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.34 (?), 5.2.2009 20:39
Jenom bych doplnil informaci pana Martina.U ovocných stromů lze výběrem odrůd rozprostřít sklizeň do několika měsíců.To, že vyběhnete na zahradu a můžete "spásat" čerstvé, má své kouzlo.Já se snažím doplnit zahradu o netradiční druhy, muchovník , mišpuli, abych měl čerstvou pastvu co nejdéle:))Pepík
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 21.66 (?), 5.2.2009 21:09
Vybetonovat a pronajímat jako parkoviště či tenisové kurty.Bohužel je to tak - pěstování ovoce či zeleniny je opravdu spíše koníček a možnost vychutnávat čerstvé plody, které jsou někdy o 2 třídy chutnější.
Ivan
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.160 (?), 8.2.2009 11:43
17 arů je podle mého názoru na zásobení rodiny a na práci ažaž. Doporučuji si napřed dobře promyslet své potřeby a možnosti a pak podle toho vybrat počet a vhodné odrůdy ovocných stromů a keřů. S jejich výběrem Vám jistě pomůžou v zahradnickém centru a vzhledem k nadmořské výšce (pokud nejste třeba v mrazové kotlině, nebo u vody apod.) jsou možnosti široké... A naplánujte si i rozložení sklizně. Dále co se týká zeleniny, já mám například 5 záhonků, na kterých pěstuju "úhorové hospodářství" - na čtyřech obměňuju každoročně plodiny podle jejich nároků na půdu a pátý odpočívá pod zeleným hnojením. Taky doplňuju výsadbu zeleniny letničkami (např.aksamitníkem) nebo bylinkami, prože některé mohou zlepšovat úrodu nebo odpuzovat škůdce. A zatím jsem chemii na zeleninu nemusela použít, i když nejsem jejím zásadním odpůrcem :)). Poraďte se se zkušeným zahradníkem nebo zahrádkářem ve Vašem okolí, studujte literaturu a uvidíte, že se Vám vynaložené náklady bohatě vrátí. Nezapomeňte si však do nich zahrnout i možnost skladování úrody a při jejím zpracování i např.spotřebu cukru, vody, elektřiny atd. Mnoho úspěchů a málo otročiny přeje Jana.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|