Co pod ořešák?

host - 66.105 (?) 
26.3.2011 11:21

Pod ořešákem mám angrešty a rybízy a rostou dobře. Mimmo

host - 152.226 (?), 25.2.2013 23:11

Pod ořešákem bez problému roste černý bez. Vím to, protože sme koupili prorostlou zahradu, s ořešákem, a bez tam rostl a nedal se ničím zmást. Dva keře bezu sme ponechali a rostou tam doteď.   

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 23.128 (?), 26.2.2013 12:16

Také záleží dost na tom, jak je ten ořešák rozrostlý. Já mám na dvoře chalupy mohutný ořešák starý už 70 let, přímo pod ním mám kompost o rozměrech 3x3m. Na něm roste úplně všechno a jak dobře, i když je vlastně ve stínu. Okolo kompostu mám záměrně navíc králičí pletivo vysoké 150cm a celé léto se po tom pletivu rozrůstají samovyrostlá hokkaida, patizony a také samovyrostlá různá rajčata asi z vyhozených. Kompost pod tím zeleným obrostem na pletivu není vůbec vidět a to do něho na podzim i nějaká ta vrstva ořechového listí spadne. Už mimo korunu ořešáku, ale jen kousek, mám pustoryl, ten prospívá, ale nekvete i když od zasazení uplynulo už několik let. Vedle jsou mahonie, kvetou, daří se jim dobře. Také keř šalvěje, několik placů různých bohyšek, petrklíče, tulipány, bílé lilie a pár keřů růží, všechno prospívá dobře.

host - 220.186 (?), 26.2.2013 13:57

Také mám pod ořešákem všechno možné. Záhon s keři, trvalkami, cibulovinami a travinami je prakticky pod jižní polovinou koruny ořešáku, který je od záhonu vzdálený asi 1m severním směrem. Strom sice ještě není tak starý (cca 20let), ale roste to všechno bez problémů. Možná záleží na tom, v jaké hloubce má strom kořeny - u nás je vespod písek, tak asi táhne kořeny dolů za vodou. Ve vrchní vrstvě zeminy jsem na jeho kořeny nenarazila.  Lída

host - 176.163 (?), 26.2.2013 16:38

Já mám záhon pod ořešákem několik let a za tu dobu se tam vystřídala řada trvalek. Po zkušenostech tam nevysazuji kosatce těm se tam nedařilo, hortenzii dubolistou jsem přesadila protože se jí na podzim vybarvují listy a v záplavě spadaného listí z ořechu nevynikly. Kobercové půdokryvné rostliny tam nedávám protože se to listí špatně vyhrabuje a stejně tak na podzim kvetoucí trvalky. Naopak daří se tam cibulovinám, čemeřici liliím aliliochvostec tam nádherně kvete. Vzdálenost od kmene je od 2 metrů dále. Jediný problém je vyhrabat na podzim listí a pozbírat ořechy.

HONZAD - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (497) - 176.214 (?), 26.2.2013 17:29

Pod ořešák se hodí jarní cibuloviny - ladoňky, puškýnie, snad i sněženky sněženky, bledule a jim podobné jarní efemery. Než se ořešák olistí, tyto cibuloviny dokončí vývojový cyklus a zatáhnou do země. Ořešák raší pozdě, takže času je dost.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz