Co pod ořešák?
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.225 (?), 2.2.2009 14:10, zobrazeno: 33730x
Asi 3 metry od kmene ořešáku chci tečně k jeho koruně zřídit vyvýšený záhon, který by pohledově odclonil sousedy. Vyvýšený proto, že bych do naší zahradní "prsti" stejně nic nezasadila a také proto, aby rostliny měly z čeho žít. Vzdálenější část záhonu bude dost osluněna, že tam může být i slunečnice, růže, rudbekie apod. Do polostínu pod vysokou korunou bych viděla habr, tis, aruncii, hortenzii, srdíčko, astilbe nebo čemeřici.
Můj dotaz se týká toho, jaké rostliny jsou dostatečně tolerantní k taninu, který údajně při dešti skapává z listů a není příliš přející k rostlinám pod stomem. Jaké máte zkušenosti?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Melisa - Stříbrný Zahrádkář (300) - 152.25 (?), 26.2.2013 12:27
Nevím, je-li to tanin či ne, ale pravda je, že ze starých listů ořešáku při dešti něco kape - minimálně barvivo, šlo by to určitě dohledat, o co jde.
Teď třeba, když leží sníh a k tomu prší, je to dobře vidět - sníh pod ořešákem je zbarvený do oranžova.
|
|
|
|
|
|
|
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář (2064) - 86.111 (?), 26.2.2013 13:01
Tak nevím, čím barvíte sníh kolem ořechu, ale my jsme měli vždycky pod ořechem sníh bílý.
Zaručeně z listů na sníh nic nekape, neboť ořech shodí vždycky listy při prvním mrazíku. Sníh pod ořechem s listy, třeba i suchými, to jsem nejspíš nikdy neviděl.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 233.160 (?), 2.2.2009 18:29
Dobrý den, pletiva ořešáku sice obsahují alkaloidy (juglandiny nebo tak nějak), které prý působí jako inhibitory - brzdí růst rostlin. Ale z listí rozhodně nic neskapává, jedině snad to listí samotné je dost tuhé a po opadu opět může bránit růstu rostlin. Takže z toho vyplývá, že pokud vybudujete dostatečně rozměrný zvýšený záhon s kvalitní zeminou 3 m od kmene a posléze budete shrabávat ořešákové listí (může se dávat i do kompostu - určitě se i tady o tom kdysi diskutovalo), můžete si na něj vysadit rostliny vhodné do polostínu a pod ořešák dát třeba lavičku. Jen ještě malý dotaz - co je to aruncie? S pozdravem Jana
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.225 (?), 3.2.2009 14:31
Omlouvám se, nenapsala jsem správný celý název. Mám na mysli Aruncus dioicus, udatnu lesní. Mám ji na jiné straně v plném stínu výše zmíněného ořešáku, je to impozantní rostlina, obří zářivě bílá květenství, i přes zimu dekorativní, seřezávám ji až zjara.
O tom taninu jsem se dočetla v Naší krásné zahradě, až článek najdu, stručně ho přepíšu.
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.46 (?), 25.3.2011 0:14
no četl jsem dost příspěvku a ač sem laik tak bych zasadil kanadské boruvky kvuli kyselosti pudy a zlistí ořešaku bych dělal rašelinu)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|