|
Fíky, 2.11.2024 Já mám fíkovníky dva. Dotato a Ice Crystal. Dotato pokračuje ve zrání, Ice Crystal se plodit snaží, ale fíčky vždy malé opadají. Po prvním mrazíku bude konec. Tedy zítra. Fíkovník plodí na bylinných letorostech, co na jaře teprve vyrostou. Má i jiné... celý příspěvek > |
 |
Jablon OPAL, 16.10.2024 No, jo... Ale letošní sezóna byla u nás v HK po chemické stránce slabota. Příští rok to musím napravit. Ne, ale jak nebylo žádné ovoce, tak mám na zahradě prales. Stromy mají mohutné přírůstky, předjarní střih bude náročný. |
 |
|
 |
Jablon OPAL, 15.10.2024 No to je krása! Ten můj špičák se krásně ujal, možná mu jedno dvě jablíčka příští rok nechám na ochutnání. Jinak už jablka budu kupovat. Co jich pár přežilo mráz na jaře, tak jsou ve štrůdlu nebo zničené vosami a špačky. |
 |
Výsadba česneku pro sklizňový rok 2025, 6.10.2024 Dobrý den, česnek se má sázet na podzim co nejpozději. Kvůli půdním houbovým chorobám, hlavně fusariu. Při teplotě půdy pod 9°C fusarium neškodí, stroužek ale zakoření, a tím se stane odolnějším proti půdním chorobám. Já nejsem až tak zastánce velmi... celý příspěvek > |
 |
Jak se zbavit přesličky, 1.9.2024 Jediný běžně dostupný a účinný herbicid na přesličku je Garlon New. Třeba Roundup nefunguje vůbec. |
 |
Bofix a barvinek, 24.8.2024 Bofix zničí nebo poškodí většinu dvouděložných rostlin. Takže ublíží. |
 |
Čačanská lepotica, 9.8.2024 Č.lepotici jsme měl. Krásné plody, ale chuť špatná, ani sladká, natož aromatická. Šarka se na ní postupně podepsala, ke konci nebyla už jedlá vůbec. Po 10 letech jsem ji vykopal... |
 |
Vlašský ořech - jak ořezat?, 4.8.2024 Vše, co si v dobré víře vysadíte kolem domu a na zahradě, a bude vyšší než tři metry, bude za pár let nutné zlikvidovat. Za peníze a námahu. Naši takhle likvidovali ořešák na dvorku pár metrů od domu. Místo něj vysadili borovici vejmutovku, kterou... celý příspěvek > |
 |
Výsadba česneku sezóna 2023/2024, 4.8.2024 Psal jsem, že jsem vloni sázel česnek Rusinka. Kolem 10. 7. jsem ho sklidil, pěkný, neplesnivěl. Velmi velké stroužky. V průměru 6 v palici. Příjemné, ale výrazné česnekové chuti. Nevadí mi syrový ani pečený. Za mě 👍. Byl mohutný, ale... celý příspěvek > |
 |
Co na plíseň okurkovou?, 30.7.2024  Dnes jsem je zlikvidoval. Mám zavařeno dost. Nejhorší zelenina je z trhu od drobných pěstitelů. Já jsem s těmi pár postřiky břídil. Běžně stříkají okurky po každé sklizni, tj. dvakrát týdně. Kdysi mně bába na trhu povídala, že táta stříká každé... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Žloutnutí listů třešně v létě, 29.7.2024 Mrkněte na příspěvky z 26.7.2024. Skvrnitost listů - dostupné fungicidní postřiky... |
 |
Co na plíseň okurkovou?, 28.7.2024 Jsou na holé zemi, proti plevelům jsem použil herbicid Command. Je tam odrůda Blanka F1 a Dafne F1. Mezery jsem dosazoval nějakou už neznámou odrůdou. Vybíral jsem odrůdy tolerantní k plísni a geneticky nehořké. Takových odrůd je už většina. Vyséval... celý příspěvek > |
 |
Co na plíseň okurkovou?, 27.7.2024 Zalévám je studenou 12°C vodou ze studny, jemnější kuželovitou tryskou. Takovou tou, co koupíte levně v každém hobby marketu, otáčecí cvak-cvak. Trysku zaklesnu na plotu a zalévám. Pak ještě z druhé strany. A je to. Výkon má 15 litrů za minutu, pár... celý příspěvek > |
 |
Co na plíseň okurkovou?, 27.7.2024  Toto je fotka po deseti dnech od minulé. Už stříkat nebudu, zavařených mám dost, na salát chvíli bude. Nechám je dožít, plíseň zjevně nemají, jsou jen takové unavené... |
 |
Skvrnitost listů - dostupné fungicidní postřiky v r. 2024, 26.7.2024 Postřik ještě letos? Za mě ano, ale efekt bude slabší. Strom to samozřejmě přežije i bez letošního postřiku, zase takové drama to není! Ale od příští sezóny by to ten postřik opravdu chtělo. 3-4 týdny po odkvětu. Tj. cca konec května a zopakovat za... celý příspěvek > |
 |