 |
Jabloň koštela těšínská, 25.3.2017 Koštelu – Kosztelu mám. Je to stará polská, podzimní, žlutá, sladká, nenáročná, zdravá odrůda. V Polsku je velmi oblíbená a rozšířená. Ale o „Těšínské Košteli jsem neslyšel. Míním ale, že je to jedno a totéž. |
 |
Poškozená kůra broskvoně, 26.2.2017 Osobně bych vyčistil rány do čista, Vše co nedrží pryč a zatřel něčím kvalitnějším. Například stromovým balzámem. Já používám Tervanol S - je to asi nejlepší prostředek na ošetření takových ran.
Nevidím jak moc je broskvička poškozená, ale podle... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jak vést výchovný řez hrušně?, 15.2.2017 Asi mluvím do javoru Měl jsem dva takové případy. Dva roky přírůsty max 5cm ročně. Pak přišly pravidelné malé dávky hnojiva a stromky začaly růst. Třetí stromek jsem mezi tím přesadil a začat hnojit. Taky začal růst. Vše to byly hrušně na... celý příspěvek > |
 |
Jak vést výchovný řez hrušně?, 15.2.2017 "ale ty hrušně prostě na začátku nechcou a nechcou..."
Proto je třeba hnojit po troškách a vícekrát. Ne jenom jednou. |
 |
Jak vést výchovný řez hrušně?, 15.2.2017 Samozřejmě že ano, ale NPK koupíte "za každým rohem" a na tu jednu hruštičku spotřeba hnojiva je minimální. |
 |
Jak vést výchovný řez hrušně?, 14.2.2017 Pokud potřebujete aby rostla, tak to chce dusík. Od konce března každý měsíc pravidelně malinko přihnojit. Například NPK – jednu lžíci. Poslední hnojení v polovině srpna. A není možné, aby vám neurostla alespoň jeden metr.
Co se týče střihu,... celý příspěvek > |
 |
Hrušeň Lubeničarka, 10.2.2017 Není náhodou Lubeničarka to samé co Krvavka? |
 |
Dřevo do destilátu, 8.2.2017 „pusťte se do mne“
Tak se do vás pustím
Udělal jsem stejný pokus jako vy. Sousedka a manželka dělali pořádek ve sklepě a tak se mi nahromadilo asi 30 l hooodně starých kompotů. Byla tam všehochuť – švestky, třešně, jablka, angrešt…. Kvasinky... celý příspěvek > |
 |
Čo s pálenkou nižšej kvality, 8.2.2017 „cca možno 10 rokov“
Desetiletá hruškovice přeci nemůže být špatná. Za ty roky by už měla krásně uzrát…. Nebo to byla ho…..ce?
Doporučuji naředit zhruba na max 50% a přidat aktivního uhlí. Na 3 litry ½ kg. Za měsíc přefiltrovat a máte... celý příspěvek > |
 |
Střih Nektarinek, 7.2.2017 Myslím, že jste si vybrala dobře. Máte tam jak rané, tak střední i pozdní odrůdy. Pokud máte ráda kořeněnou chuť, doporučil bych ještě placatou bělomasou. Ta chuť je prostě luxusní, ale ne všichni ji preferuji. Záleží na jednotlivci. |
 |
|
 |
Střih Nektarinek, 7.2.2017 Jak už jsem psal, mohl to být klidně vydařený semenáč. Kdysi (a nejen kdysi) se běžně sadily pecky z kupovaných broskví. Světe div se, někdy z takových stromků byly slušné plody.
Kupte si Redhaven a nebudete litovat. Nebo Modřinku, pokud chcete... celý příspěvek > |
 |
Střih Nektarinek, 7.2.2017 Myslím, že host SPCH to vystihl nejlépe. Pokud mám na dvorku dvě „kamarádky“, tak se o ně starám jako o zřítelnici oka. Kdysi jsem si odrovnal Redhaven tím, že jsem ničím neošetřil řez. Jelikož jsem měl jen dva stromky byla to pro mě citelná ztráta.... celý příspěvek > |
 |
Střih Nektarinek, 7.2.2017 Šťavnaté a velké – to je přímo precizní popis… Klidně to mohl být vydařený semenáč!
Být vámi začal bych barvou dužiny – bílá, nebo žlutá. Raná odrůda, či pozdní. Pecky odlučitelné, či ne. Dužina tuhá či měkká. Zkuste si vzpomenout. Možná se k... celý příspěvek > |
 |
Střih Nektarinek, 6.2.2017 Nezapomeňte dobře ošetřit rány - řez. U Broskvoní je to velmi důležité. Na radu pana Vysloužila doporučuji koupit Tervanol S. Nebudete litovat! |
 |
Střih Nektarinek, 6.2.2017 Nektarinka není nic jiného, než „hladká“ broskev. Jinými slovy ničím jiným se od broskve neliší, než hladkou slupkou. To znamená, že i řez je totožný jako u broskví. Co nekvete a zahušťuje ven. |
 |