|
Přežije tenhle angrešt sezonu?, 9.3.2020 Asi bych ho opatrně vyryl a zasadil na ležato bez porušení kořenového balu. Bude pokračovat jako plodící keř. Časem půjde znovu přeroubovat na meruzalkové výmladky. |
 |
Výběr stromků ke vchodu, 8.3.2020  Aniž bychom znali půdní a klimatické podmínky, typovali jsme různé dřeviny, ale ne jejich tvar. Myslím, že tvar by měl být přísněji formován a že by kmen měl mít nejlépe aspoň 1,5 metru. Bujný neřezaný kotel vytvoří korunu, která zabere prostor i... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Výběr stromků ke vchodu, 7.3.2020  Mě to až tak neděsí, protože tuším, že to bude v létě vypadat asi takhle. (Nehodící se vymažte, chybějící přimalujte). |
 |
Rašení pod čočkou mobilu, 7.3.2020  Tsunami už odkvétá. Je tady odpoledne hodně včel. Na meruňkách se včera pásli i "kolibříci" (dlouhozobka - motýl patřící k lišajům) a různé mušky. Dalšími meruňkami v pořadí, co u mě rozkvetly, jsou Magic cot, Goldrich, Aurora a Farbaly. Farbaly je... celý příspěvek > |
 |
Výběr stromků ke vchodu, 7.3.2020  Dneska jsem viděl jedno možné řešení s dřevinami, které snadno obrážejí. Možná se vám to bude líbit. Možná ne. |
 |
Roubování, 6.3.2020 Já občas roubuji sedélkem, ale mám čtyři kouzelné nože Mikov. Ale vážně. Každý máme určitý odpor k některým postupům a když je nemusíme provádět, upřednostňujeme postup, na který jsme si zvykli. Já třeba velmi nerad dělám kozí nožku.
Díval jsem... celý příspěvek > |
 |
A je po meruňkách, 5.3.2020  Taky si myslím, že to snad dopadne dobře. Vzpomínám si, že mi ošlehl zahradu extrémně silný mráz před dvěma lety (tuším 1.3.2018). Teplota vzduchu krátce klesla až na -21°C a hodně pupenů meruněk už bylo pootevřených. Ty se rozpadly na prach. To... celý příspěvek > |
 |
Rašení pod čočkou mobilu, 4.3.2020  Raně kvetoucí meruňky (Tsunami a Magic cot) jsou u mě v plném květu. Myslím, že už nemohou zmrznout. Podle místního zvyku nosím od 1.3. marteničky, které chrání stromy i lidi před mrazem a různými nemocemi. Podle mých zkušeností chrání i proti... celý příspěvek > |
 |
Výběr stromků ke vchodu, 4.3.2020  Líbily by se mi dvě moruše zapěstované do tvaru brány. Jedna by byla samčí a druhá běloplodá samičí. Tak by se daly zapěstovat i vrby nebo lípy. Samozřejmě, sloupové jabloně by byly zapěstovány dříve. |
 |
Rašení pod čočkou mobilu, 3.3.2020  Zatím mi nic nezmrzlo, přestože jsem v pátek ráno naměřil na silnici před zahradou -2ºC. |
 |
|
 |
Přesazení odkopku nebo třešně z pecky, 1.3.2020 Stejné plody asi těžko. Pokud však byla třešeň amatérsky naštěpovaná na semenáčku z ušlechtilé odrůdy, může být i odkopek i semenáček docela dobrý stromek. Pravda, nemusí. Kupované bujné stromky jsou většinou štěpované na ptáčnici. Deset metrů od... celý příspěvek > |
 |
Kadeřavost broskvoně 2020, 29.2.2020 U mě na Vysočině taky, všechno zavřené. Jenže plánovaný postřik se mírně odkládá, protože zase sněží. Ale nakonec "únor bílý-pole sílí". Snad to platí i pro zahrady. Na teplé zahradě na Balkáně jsem druhý postřik provedl Dithanem. Jsem zvědav na... celý příspěvek > |
 |
Rašení pod čočkou mobilu, 27.2.2020 Goldrich nepatří k úplně nejranějším meruňkám, ale skutečně kvete velmi brzy. Potřebovali bychom teď 10 týdnů bez mrazu a pak ještě půl roku. |
 |
Rašení pod čočkou mobilu, 27.2.2020  Zatím to smutné není. Snad něco přežije. Mně se už dneska několik květů otvírá a prvně v životě jsem stříkal proti monilii v únoru. |
 |
Rašení pod čočkou mobilu, 26.2.2020  Dnes jsem viděl první letošní kvetoucí strom (magnolii). Pupeny na ostatních stromech se otvírají, ale ještě nekvetou. |
 |