|
Řez třešně při jarní výsadbě, 6.4.2013 Učinit pokus o novou korunku. Vybrat jeden výhon kolměji rostoucí a zvytek větví uřezat a zavoskovat. Ten zvolený zakrátit tak na 5 pupenů a hotovo. Jiná možnost je podobná akorát se ty boční větvě uřežou těsně za prvním a zřetelným pupenem a... celý příspěvek > |
 |
Skleník ze skla nebo polykarbonátu?, 23.3.2013 Abych pradu řekl, tak asi ne. Bude velký teplotní rodíl mezi venkovním sklem a vnitřním a vakuum tak dluho nevydrží (diltační rozdíl). Ale rozebrat a použít jako jednotlivé tabule je přímo skvělé. |
 |
|
 |
Řez mladé višně, 23.3.2013  Po pečlivém uvážení mohu konstatovat asi tolik, že hluboký zásah do stromu už bude více na škodu než k užitku. Chyba se stala při řezu 2 roky zpátky (zelené čárky). Tak se nechal příliš dominovat terminál. Teď bych už jenom sesadil vršek s... celý příspěvek > |
 |
Stará jabloň - jak stříhat, 15.3.2013 S výrokem že na vlcích nikdy nebudu jablka nemohu souhlasit. Na svém velkém sadu jsem za 45 let vyzkoušel všechno. Nejlépe vypadaly jablka z vlků na odrůdě Matčino. I Jadernička Moravská dokáže dát na vlcích hodně velké plody. Mám radu pro ty co... celý příspěvek > |
 |
Řez mladé višně, 14.3.2013 To kde se to stříhalo posledně, to dobře poznám. Dejte lepší fotku a zkusíme nápravu. Nebude to jednoduché. Budete se muset rozloučit buď se spodním rozvětvením nebo horním. To horní má už dominanci a pojede rycheji a to dolní zůstane tak. Proto se... celý příspěvek > |
 |
Řez mladé višně, 14.3.2013 Je potřeba lepší fotku. Typická ukázka zanedbání výchovního řezu a předčasného pokusu stromu o založení dalšího a vyššího patra. Ostatní "zakrní". |
 |
Zrezlé závitové tyče, 13.3.2013 Jenom zopakuji co už někdo řekl. Očistit kartáčem, natřít bezoplachvým odrezovačem (vzniknou povrchové fosfáty) a pak pak konzevace rezistinem a po čase rezistin opět. Navlékat cokoliv je ještě horší. 100%-ní vlhkost a vzdušný kyslík je jako... celý příspěvek > |
 |
Je možnost zkusit švestku přeroubovat?, 12.3.2013  Dělal jsem léta pokusy s přeroubováním Domácí napadené a na ni Jugoslávkské. Měl jsem to i zdokumentované. Dobře se to podařilo. Jenže větve Čačanky rostly rychleji. Celkem to plodilo ale listy Čačanské měly fleky. Ovoce ne. Pak ale na náš kraj... celý příspěvek > |
 |
Staré jabloně 2; zmladit nebo skácet?, 9.3.2013 Jabloně mají své za sebou a proto už zavčasu měly být vysazeny nové a tyto odstranit. Ještě třeba nějaký rok by mohly fungovat, kdyby se to s nimi umělo ale už před více lety. |
 |
3 roky zasazená švestka, co s ní dál?, 7.3.2013 To souhlaí pane Slavík, koště to už je. Jak poradit? Ponechat jeden výhon jako terminál a jenommírně zakrátit. Odstanit hlavní kosterní větve co převyšují počet 4 ks. Ty ostatní mírně zakrátit a ještě odklonit, tedy rozevřít korunu aby zpomalily... celý příspěvek > |
 |
|
 |
3 roky zasazená švestka, co s ní dál?, 7.3.2013 Diagnóza jasná, chybný řez posledně. Náprava poměrně obtížná ale možná. |
 |
Řez mladé višně, 6.3.2013  Doporučuji řezat 2/3 a brzy aby nevysleply bazální pupeny. Všechny stromek neutáhne a poženou jen koncové. Ukázka možného řezu. |
 |
Žloutenka nebo klejotok - monilioza či rakovina?, 5.3.2013 Podle mého soudu to může být monília laxa. V Maďasku nejvíce rozšířena choroba peckovín a zejména broskvoní.
|
 |
Stanley - jedna z nejužitečnějších odrůd minulosti, 5.3.2013 Můj otec dělal varny na povidla a druranzie se rozvařily a pak se na kovovém sítu pasírovaly (oddělení pecek, zda i slupek, to už si nevybavuji) a poté se dovařily. Trvalo to do půl noci. |
 |
Prosím o radu jak zastříhnout angrešt a rybíz, 4.3.2013 Do toho rybízu už mělo být šáhnuto před 2 roky a to tak, že se u země odstřihnou něktré ty jakoby starší a méně perspektivní a tento řez nastartuje výhony nové ze země. Rybíz nejlépe rodí na dvouletém dřevě. Je to výhon dlouhý vyhnaný v jednom roku a... celý příspěvek > |
 |