|
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 9.9.2009 Pane Honzo, ze které oblasti jste?Jinak, rouby Blaníku se dají sehnat u šlechtitele a přerouboval bych jimi některý ze zdravých stromů, které chcete vykopat. |
 |
Biogolden, 9.9.2009 Dobrý den.
Je to rezistent ze Střížovic, ale myslím, že se hodí spíše do poloh kolem 300-350m.U mě v 500m.je kyselejší.Padlí jsem zatím nezaznamenal a skladuje se asi tak do března. |
 |
|
 |
Který z nových rezistentů se Vám osvědčil?, 9.9.2009 Dobrý den.
Nezapomeňte na Blaník.Ten bych dal nyní ve 400m.na č.1.Zatím nezklamal.
Po něm Goldstar, Topaz,Melodie, Karmína,Jonalord, ale nezapoměl bych na Florinu.Rubín a jeho mutace patří chuťově k nejlepším, ale v některých létech je trápí... celý příspěvek > |
 |
Co teď s dírkovitostí?, 18.7.2009 Dobrý večer.S dírkovitostí listů jsem se setkal pouze u švestky Hanita, která je na tuto houbovou chorobu velmi citlivá.Syllit pomůže na počátku rašení.Nyní je už pozdě.Shrabejte na podzim listí, v předjaří postříkejte Kuprikolem a potom... celý příspěvek > |
 |
Skvrny na plodech ořešáku, 18.7.2009 Dobrý den.
Bude to houbová choroba Antraknoza.Spolehlivá ochrana se nikde neuvádí, ale pomůže kromě důkladného shrabání listí, postřik stromů v předjaří Kuprikolem, hlavně pupenů, kde choroba přezimuje.Pokud je ale strom mohutného vzrůstu, potom je... celý příspěvek > |
 |
Zlatohlávek zlatý, 1.5.2009 Dobrý den.Ani se mi nechce věřit o invazi zlatohlávků, kterou popisujete.Když mě v loni přilétl do zahrady zlatohlávek, svolal jsem rodinu, aby si jej prohlédla.Letos jsem ještě žádného neviděl. |
 |
Šlechtění, 16.4.2009 Dobrý večer.Ing.Boris Krška a ing.Zdeněk Vachůn z ústavu ovocnictví zahradnické fakulty MZLU v Lednici na Moravě. |
 |
Postrik proti pilatce, 16.4.2009 Dobrý večer.Při odkvétání proveďte postři Reldanem 12,5 ml. na 10 l. vody.Postřik je vhodné provést na večer při bezvětří. |
 |
Co teď s kadeřavostí?, 9.2.2009 Dobrý večer.Pokud jste provedla podzimní postřik po opadu listí Kuprikolem, počkal bych na příznivé počasí až začnou prášit lísky a postřik bych zopakoval, popř.ještě jeden asi za týden.V předjaří musíte pro jistotu stejně provést postřik alespoň 2... celý příspěvek > |
 |
třešeň černá jako samet, 9.2.2009 Odrůda chválená mezi zahrádkáři a odborníky, Kordia.Jinak všechny třešně, které necháte přezrát jsou pak černé. |
 |
|
 |
rezistentní višně v České republice, 9.2.2009 S těmito odrůdami bych si nelámal hlavu a vsadil bych třeba Favorit, se kterým mám já nejlepší zkušenost po všech stránkách, je dostupný a v našich podmínkách vyzkoušený.Stačí před květem a těsně po něm provést postřik přípravkem Rovral Flo, Horizon... celý příspěvek > |
 |
Jaké odrůdy - Ústí nad Labem, 9.2.2009 Dobrý večer.Já bych jen oba pány doplnil o konkrétní odrůdy.Jablko: Ametyst a Hana.Hrušeň:Clapova máslovka a Boscova lahvice(na semenáči),třešeň:Burlat a Horka na podnoži Colt nebo jiné pomalu rostoucí podnoži.Mám obavy, že podloží na Vaší zahradě... celý příspěvek > |
 |
Karešova třešeň není samosprašná?, 9.2.2009 Dobrý večer.Třešeň Karešova je výborná, ranná,mrazuvzdorná a velice plodná odrůda srdcovky.Zraje po Rychlici a Rivanu ve druhém třešňovém týdnu a udělal jste dobře, že jste si ji vybral.Uniká vrtuli třešňové, tedy nečerviví.Roste bujně a musíte se s... celý příspěvek > |
 |
Jabloň Tereza, 21.1.2009 Dobrý den.Pane Boštičko, já tuhle odrůdu nemám.Údaje jsou z mých poznámek a informací od šlechtitele.Vaše osobní zkušenosti napovídají tomu, že vše není jak se často udává, ale tahle odrůda je předurčena do vyšších poloh, tedy co 100m. nadmořské... celý příspěvek > |
 |
špendlíky - foto, 19.1.2009 Dobrý den.Planý, divoce rostoucí myrobalán považuji nejen pro špendlíky(švestkovité menší plody)jako dobrou podnož i do špatných půdních podmínek.Hluboce koření a tak netrpí suchem. |
 |