|
Stromky neraší, 1.5.2020 Stromky nejsou sázené vloni na podzim, ale předloni? Povýsadbový řez zřejmě proveden nebyl? Ani řez v létě? Takže otázka zní - stromy po výsadbě rok rostly, ale letos neraší? Neshodily listí dřív než na na podzim?
V tom případě bych to viděl na... celý příspěvek > |
 |
Asimina Triloba, 1.5.2020 Asiminy - při vhodném řezu to zmáčknete i na 2 m od sebe, ale lepší jsou tak 3 m. Výsadbovou jámu naplnit něčím, co bude dobře držet vodu - organika, kvalitní zemina. A rozmíchat do ní alespoň 1 kg šedé sádry kvůli vápníku (nikoli vápenec, protože... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Fíkovník - pokroucené listy, 30.4.2020 Fíkovníky takovými chorobami netrpí. Max. trochu rzi nebo virovou flekatosti. Nejspíš nějaký škůdce, třeba svilušky ve skleníku. |
 |
Škůdce na listech mladých jabloní, 28.4.2020 Jestli jsou listy jakoby slepené k sobě, uvnitř černá zrníčka a okousané, tak to přesně odpovídá píďalce podzimní. Dělají to vždy na jaře na mladých vrcholcích výhonů. Ona se zakuklí a zmizí, vážné škody nenadělá. Výhon co nevidět začne růst dál. |
 |
Poškozený kmen, 25.4.2020 Ne. Rána je stará, zhojená. Časem se zavalí, nijak to neurychlíte. |
 |
Hrušeň - červené fleky, 23.4.2020 Není to rez. Pravděpodobně vlnovník hrušňový, použijte akaricid. Nyní už ale nic příliš nevyřeší. Lepší je pak ještě provést v předjaří posřik Sulkou. Jakmile se ho zbavíte, nový postřik v dalších letech už nebývá potřeba. |
 |
Drtička větví - poradíte?, 21.4.2020 Pořídil jsem si válcový drtič Riwall PRO RES 2844. Je levnější než Stiga a při porovnání popisu předchozího příspěvku má Riwall shodnou funkčnost. Jsem s ním naprosto spokojen. |
 |
Broskvoň Inka, 20.4.2020 Kvete na jaře. Je hloupost se ptát "kdy" kvete. V každé lokalitě kvete jindy, podle průběhu teplot. Ale v porovnání s ostatními broskvoněmi - kvete ve stejné době. V podstatě všechny broskvoně mají začátek kvetení v rozmezí cca 1 týdne. |
 |
Rubinola - rana na kmeni, 19.4.2020 Žádné. Můžete jen čekat, jestli se rána zavalí úplně. A nijak to urychlit nebo přimět strom nemůžete. |
 |
Deformacie konárov na broskyni, 17.4.2020 Ale tazatel se neptá, jak dále pracovat se stromem. Tazatel naopak říká, že rodí výborné broskve, i když se jej snažíte přesvědčit, že jeho plody jsou mizerné. A ptá se, jestli má něco udělat s diskutovanými větvemi.
Tzn. když mu tak dobře rodí,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Aky strom zasadit?, 17.4.2020 Moruše. Roste rychle, stíní výborně a natvarovat si ji můžete dle libosti (třeba do toho deštníku). Řez snáší perfektně. |
 |
Deformacie konárov na broskyni, 17.4.2020 Rány nejsou zavalené, protože jsou stříhané na podzim nebo na jaře. Ostatní rány zavalené jsou. Černá borka je proto, že po ní tekl klejotok a zachnul (mně klejotok teče vždy po větším dešti, takže mám spoustu míst černých - na povrchu).
Váš... celý příspěvek > |
 |
Deformacie konárov na broskyni, 17.4.2020 Píšete, že broskvoň plodí a plody jsou výborné. V tom případě nic neřešte - pokud stromek prosperuje a není s ním problém, jsou tyto zhojené rány jen estetický problém. Ovoci samozřejmě nic není. Není důvod jej likvidovat. |
 |
Melouny 2020, 16.4.2020 Jak to děláte? Já ať dělám, co dělám, nikdy mi na jedné rostlině nevyroste více než jeden plod. Ostatní se třeba i nasadí, ale pak je rostlina záhy shodí. Chovají se mi tak jak melouny, tak dýně. I hloupé malé hokaido vždy udrží jen jeden plod. Půda... celý příspěvek > |
 |
Očkování stromků - vykvetl květ, 15.4.2020 Nechci vám ničit naději, ale bohužel budete čekat zbytečně. Z květního pupenu vám žádný výhon nevyroste. To už mám taky z mých počátečních pokusů o očkování třešní ověřeno. |
 |