|
Rez po výsadbe jablon 50 CM špičak, 8.3.2020 Půl metru vysoký stromek by se neměl sázet ani prodávat. |  | Roubování, 6.3.2020 Tady nediskutuje nikdo, kdo se roubováním živí. Naše cíle jsou jiné. Profesionálové potřebují za co nejmenší čas získat co nejvíc výpěstků. To je nám amatérům úplně jedno. Mně jde o to, aby mě to bavilo a aby se to ujmulo.
Co se... celý příspěvek > |  |
|  | Kadeřavost broskvoně 2020, 4.3.2020 Taky nejsem šťastný, že musím postříkat celé koruny a pak jich většinu postříkaných odřezat. Na druhé straně razantně řezat před vegetací bych nerad. Nechci přijít o pohled na rozkvetlé broskvoně ani připravit včely o snůšku v době, kdy jí mnoho... celý příspěvek > |  | Roubování, 4.3.2020 To ostatně platí i o ulamováku, který je sice ostrý, ale v řezu je vedený pouze miniaturními fazetami.
Této větě nerozumím. O jaké miniaturní fazety jde?
Do ulamováku vkládám jedenolitou čepel (neulamovací). Ale když jsem použil čepel... celý příspěvek > |  | Výběr stromků ke vchodu, 4.3.2020 Co aronie? Na jaře chocholíky bílých květů, v létě černé plody, na podzim červené listí... |  | Zakopání plastových nádrží na vodu, 3.3.2020 Drahé samozřejmě jsou, ale podzemní nádrž vám vydrží věčnost. Srovnáte-li náklady na vykopání jámy, utužení dna, odvoz zeminy a rekultivaci, tvoří cena nádrže menší položku. |  | Řez ovocných stromů, 3.3.2020 To, co píše pan Ondřej o nevhodnosti zmlazovacího řezu za květu je zajímavé, rád se nechám poučit. V ovocnařině panuje řada dogmat, která se tradují a nikdo neví proč. Je pravda, že řezat do stromu za květu pocitově není moc příjemné, nehledě... celý příspěvek > |  | Řez ovocných stromů, 2.3.2020 Nevím, jestli hluboký řez v době květu stromům peckovin ubližuje, názory jsou kontroverzní a sám strom nám to neřekne. Nicméně získal jsem následující zkušenost. Jediný termíhn, kdy se mi daří přeroubovat vzrostlé peckoviny roubováním za kůru, je asi... celý příspěvek > |  | Roubování, 2.3.2020 Kvalitní roub na vitální podnož lze u jádrovin naroubovat jídelním nožem a ujme se. Přesto to není ideální postup. |  | Přesazení odkopku nebo třešně z pecky, 2.3.2020 Přesně to, co popisujete. Odolnost proti mrazu ve dřevě, ke klejotoku, rovný růst, bohatší kořenový systém. Není tajemstvím, že plané ovocné stromy jsou obecně vitálnější. |  |
|  | Roubování, 1.3.2020 Nelíbí se mi to video. Nůž dělá nejčisčí řez podélým tahem čepele, nikoli jejím tlakem, třebas kývavým. Platí to i o řezu roubu, který se při troše cviku provádí jedním řezem, ne šmidláním. |  | Přesazení odkopku nebo třešně z pecky, 1.3.2020 Naštěpovat semenáček třešně je možné, ale váhal bych s tím. Kvalita semenáčku jako podnože se patrně nevyrovná ptáčnici. |  | Přesazení odkopku nebo třešně z pecky, 1.3.2020 Určitě nebude. Odkopek bude plodit ptáčnice, semenáč přinese plody nepředvídatelné kvality. |  | Kadeřavost broskvoně 2020, 28.2.2020 Neumím posoudit vlastní zkušenost, jsou roky, kdy je tlak kadeřavosti minimální i bez postřiků, někdy je naopak silná, byť jsem myslel, že jsem se trefil přesně. Viděl bych to tak: jestli jsou vidět malé lístečky jen na koncích letorostů, pak by... celý příspěvek > |  | Řez ovocných stromů, 28.2.2020 Zavalující se rána na obrázku p. 14.174 vypadá dobře a časem se asi zacelí úplně. Souhlasím s názorem, že silné větve, pokud to není nutné, je lepší neřezat. Stejně tak ale někdy nastane situace, kdy se tomu nevyhneme. Taky bych řekl, že řezy na... celý příspěvek > |  |
 |
|