|
Výroba bokashi kompostu na zahradě, 9.1.2020 Milý 99.200, lidi starší o 20 let než já, mi toho moc vyprávět nemohou, jsou většinou mrtví. Jestli jsem se spletl s cenou cukru o 80 halířů, tak se omlouvám. Ale na věci to nic nemění.
Proboha lidi, mějte rozum. Když už myslíte, že... celý příspěvek > |
 |
Výroba bokashi kompostu na zahradě, 9.1.2020 Přidáte-li do podrcené navlhčené zelené hmoty cukr (melasu), nevznikne vám kompost, nýbrž siláž nebo kysané zelí, protože směs velmi rychle začne mléčně kvasit. Ono to skutečně fermentuje rychle a na pohled i ta siláž vypadá jako kvalitní kompost.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Vrúble / rouby, 9.1.2020 Ad Tom NR: Kam byste u 25ileté slivoně ty rouby přištěpoval? A jakou technikou? Na povrch koruny - je to vysoko a nelze čekat, že by strom ještě výrazně přirostl. Do koruny na jednu ze silných větví za kůru? To se neujme a když, tak neporoste.
Ale... celý příspěvek > |
 |
Výroba bokashi kompostu na zahradě, 9.1.2020 sypnu celkem tři kila cukru, po vrstvách, protože účinek je výraznější, než po močovině a je to dokonce levnější
Nechci Vám brát iluze, ale je to pouze levnější. Hlavní (a vlastně jediná) složka, kterou dodáváme močovinou, je dusík, a cukr ho... celý příspěvek > |
 |
Co místo akátu, 8.1.2020 Místo akátu můžete zasadit cokoli. Pokud se Vám podaří se ho zbavit. Sázet něco vedle akátů je obtížné, jelikož akát aleopaticky potlačuje růst jiných dřevin. |
 |
Uzení masa, 8.1.2020 Jestlim tomu dobře rozumím, tak na 10 kg masa dáte 2 kg soli, 300g cukru a 10 litrů vody vody. To mi přijde hodně. Já dávám na 10 kg masa 200g soli nástřikem (s vyluhovaným rozmačkaným česnekem). Pak na pár dní zalévám vodou s 2,5% soli.... celý příspěvek > |
 |
Výroba bokashi kompostu na zahradě, 8.1.2020 nechal jsem to od září přes 2 měsíce bez přístupu vzduchu v sudech, ale měl jsem málo trávy a byla zima, nic nekvasilo
Nezlobte se, ale tomu bych věřil pouze v případě, že všechny suroviny byly usušené. Jinak byste vynalezl nový zázračný způsob... celý příspěvek > |
 |
Vrúble / rouby, 8.1.2020 Na 25 leté slivoně nic neroubujte. Jednak se Vám to patrně nepodaří a i kdyby, vytvoříte rány, které bude mít strom problém zahojit. Švestka není jabloň. |
 |
Štěpování - a co potom?, 7.1.2020 V tom bude asi ten rozdíl mezi zimním roubováním a očkováním. Osobně jsem tedy nikdy v listopadu ani prosinci neštěpoval. Nicméně zjistil jsem, že nejlépe se uskladňují rouby peckovin jako naštěpované na podnoži. Získám-li nějaké nekvalitní, velmi... celý příspěvek > |
 |
Štěpování - a co potom?, 7.1.2020 Rouby ležící v trávě pod stromy bývají často v nejlepší kondici. Trochu bych se bál záměny - že tam odpadne letorost z vedlejšího stromu. |
 |
|
 |
Štěpování - a co potom?, 7.1.2020 ...zapíchnuté v zemi venku u boudy. |
 |
Uzení masa, 6.1.2020 Nastříknuté maso lze teoreticky udit hned po nástřiku. Taky ho nechávám 2-3 dny po nástřiku ležet, aby se sjednotila prosolenost a barva masa (těžko zaručíte přesně rovnoměrnou distribuci soli v mase).
Maso naložené několik týdnů... celý příspěvek > |
 |
Nevydarené prvé pálenie, 6.1.2020 Olej jako náplň taky né. To je pak kolem smradu jako v rafinérii, navíc horký olej je velmi snadno zapalitelný.
To lze snadno eliminovat použitím nehořlavého oleje bez zápachu. Olej umožní větší teplotní gradient, což významně urychlí zahřívání... celý příspěvek > |
 |
Co je špatně na udírně nebo rukách u udírny, 5.1.2020 Záleží nejen na druhu dřeva, ale i konstrukci udírny, způsobu uzení a koncekonců i chuťových nárocích uzenáře - konzumenta. Když je maso zřetelně nedobré - chutná hořce nebo po dehtu, na vině obvykle nebývá druh dřeva či neodstraněná kůra, nýbrž... celý příspěvek > |
 |
Natírání kmenů vápnem 2020, 3.1.2020 aby to mohlo kabonizovat vzdušným codvě, tak to musí napřed vyschnout
Jinými slovy "aby to mohlo karbonizovat vzdušným codvě, tak to musí napřed zvlhnout" (zreagovat oxid na hydroxyd)
V praxi, i když je pytek roztržený a vápno... celý příspěvek > |
 |