 |
Bokashi druhé kolo, 25.1.2020 v trávě je určitě dost enzymů (oxidáz), aby odpracovaly velkou část té přeměny samy
Je to možné, že rostliny nějaké autodestrukční enzymy obsahují, ale jejich význam - ve srovnání s mikrobiálním rozkladem - bude asi zanedbatelný. Svědčí pro to i... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 24.1.2020 chemických procesů tam bude probíhat mnoho. na některé si stačí tráva sama, na jiné potřebuje mikroorganismy
Myslím, že na všechny chemické procesy v posečené trávě je zapotřebí mikroorganizmů.
Pokud jde o předejití vzniku té hmoty, stačí... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Bokashi druhé kolo, 24.1.2020 1. Aerobní perioda (opak fotosyntézy)
Ano, to je jeden z nejčastějších biochemických pochodů v přírodě, česky se dá nazvat dýchání, podobným procesem je i hoření.
Po spotřebování veškerého volného kyslíku aerobní bakterie hynou nebo se... celý příspěvek > |
 |
Založení kompostu - trava, hnuj, hlína, sláma, 22.1.2020 Sečení trávníku v lednu nepovažuji za rozumné. Zvýšíte riziko jeho vymrznutí, zejména když přijdou mrazy a nenasněží. Nechcete-li mít v létě mokrou plsť, neřeší to zimní sečení, nýbrž provzdušnění, hnojení a vertikutace. Samozřejmě až na jaře. |
 |
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 Kontinuita se zachová tím, že použijeme oschlý zahradní odpad, který se prakticky v létě z důvodu sucha (v zimě z důvodu chladu) ani nezačal rozkládat.
Jako zkušený zahradník určitě víte, že to zajistit nelze. Mnoho kompostovatelného odpadu... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 ty nejtmavší huminové látky v půdě... obsahují až 62% uhlíku. To už je skoro biouhel.
Skoro. Je to o něco větší obsah uhlíku než ve dřevě (49-50%) a o dost méně než třeba v ropě (87%). Koks a dřevěné uhlí - "bio"uhel mají přes 95% uhlíku.
Tak... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 Základní charakteristika černozemě je třeba tu.
|
 |
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 Zajímavé je, že černozemě se jen málokdy vyskytují v oblastech, kde v zimě vůbec nemrzne (o to víc hoří). Myslím, že střídání teplot má na barvu, obsah humusu v půdě (a na její strukturu nepochybně) příznivý vliv |
 |
Bokashi druhé kolo, 20.1.2020 Podle té logiky ovšem tam, kde lesy pravidelně hoří, by taky měla být černozem a to tak úplně není. Co se humusu v půdě týče - zemědělství není jediný (a asi ani hlavní) způsob vzniku humusu v půdě, může za to spontánní růst biomasy a její tisíciletý... celý příspěvek > |
 |
Bokashi druhé kolo, 19.1.2020 Jak myslíte, že vznikaly černozemě? Takové každoroční stepní požáry byl velký zdroj biouhlu, který do teď vidíme v černé barvě těchto půd.
To si nejsem jistý. Černou barvu úrodné půdy způsobuje převážně humus. Když necháte kopu hnoje stát 3 roky,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Muškatelka letní dlouhá (Cukerinka, Medovinka), 18.1.2020 Obávám se, že v Uherském Ostrohu na ni nepřišli. Už podle použité podnože (a podle nabízeného sortimentuí) je zřejmé, že tento obchod stromky nepěstuje, nýbrž dováží, a to povětšinou z Polska. Tam bych možná hledal původ odrůdy. Máme-li obchodu... celý příspěvek > |
 |
Stavba udírny, 18.1.2020 Zkušenosti nemám žádné. Na chuť a vůni to asi mít žádný vliv nebude, není mi ale jasné, proč chcete použít právě tento materiál. Levnější to není (při velikosti udírny by to ani velkou roli nehrálo), hezčí taky ne. Předpokládám, že myslíte... celý příspěvek > |
 |
Postreky aplikacia, 18.1.2020 Co se týčestudia zmíněné literatury. Podobných je mnoho, každá má co říci. Vyhnul bych se velkoformátovým publikacím s převahou fotografií čarokrásných zahrad - většinou jde o přeložené knihy z různě vzdáleného zahraničí a rady nejsou vždy... celý příspěvek > |
 |
Hrušně - vysadit či ne?, 18.1.2020 Hrušně jsou jedním z mála ovocných druhů jejichž plody jsou prodejné jako stolní ovoce i z přestárlých starých stromů...
To co píše Ing. Fidla, platí určitě pro třešně, a to jak ohledně řezu, tak prodejnosti plodů. Pro hrušně taky, ale ne úplně... celý příspěvek > |
 |
Honeycrisp, 17.1.2020 Kde je to napsané? |
 |