|
Odrůdy jabloní (a nejen jabloní) z východu, 5.10.2019  Jiran69: Už som to tu niekde písal na inom vlákne. Výzorom pekné, veľké hrušky, chuťovo absolútny prepadák. Bolo to takmer nejedlé - múčnatá suchá dužina bez akejkoľvek chuti. Chybu som ale spravil aj ja, pretože som hrušky neobral včas - boli príliš... celý příspěvek > |
 |
Plíseň v ořechu, 5.10.2019  Vrtivka orechová je invázny škodca pôvodom z Ameriky. Larvy tejto mušky vyžierajú zelené oplodie (šupku) orechov, ktorá následne sčernie, je mazľavá, akoby hnilá a ťažko sa odstraňuje. Larvy neprenikajú pod škrupinu, ale tým že zdevastujú oplodie,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Určenie odrody, 4.10.2019 Mohla by to byť Marillatova (Marguerite de Marillat). IH |
 |
Florina, 4.10.2019  FLORINA - mám ju ako 12-ročný zákrpok na M9. O plodnosti tohto stromu by sa dali napísať ódy, ale namiesto zbytočných kecov uvediem len suché fakty: Na foto 1 je úroda z Floriny z minulého roku (2018) - necelých 10 debničiek. Čakali by ste možno... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 3.10.2019  Pohľad na krásne jablko je estetickým zážitkom. Tmavočerveno sfarbené jablká - to je práve 'moja šálka kávy'. Takže Jonagored, Rubinola, Red Cap, Florina, Ligol, Jonathan... - to sú moje farebne obľúbené odrody. K nim sa pridal teraz aj RED... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 3.10.2019 ADMIRAL - tento český rezistent nepatrí svojím výzorom k tým úplne najkrajším jablkám. Väčšinou je nedostatočne vyfarbený v oblasti stopkovej jamky, keďže má veľmi krátku stopku. Občas sa ale zadarí plod, ktorý je takmer dokonalý. Na fotkách je práve... celý příspěvek > |
 |
Florina, 3.10.2019 FLORINA - francúzska rezistentná odroda. Nie, ešte som ju neoberal, iba som vyberal jablká, ktoré by mohli ísť na súťažnú výstavu. Na fotkách sú neúspešní kandidáti, ktorí neprešli výberom. IH |
 |
Odrůda Admiral, 3.10.2019 Peter1: Ja naozaj neviem či ten vápenec máte pridávať alebo nie. V týchto pôdnych veciach sa príliš nevyznám, u mňa je pôda kvalitná, takže hnojím jedine pri výsadbe a potom len raz za viac rokov, vápno som nikdy nedával. Veľa záleží aké máte... celý příspěvek > |
 |
Gala, 3.10.2019 Gala je veľmi pekné jablko, v čase zrelosti strom nádherne rozvoniava po celej záhrade. Chuť je kvalitná, pre mňa trochu príliš sladká a parfémovaná. Nedostatky (z môjho pohľadu) sú závažné: silný sklon k chrastavitosti s nutnosťou výdatnej chemickej... celý příspěvek > |
 |
King Jonagold, 1.10.2019 King Jonagold je belgický klon Jonagoldu, "starý" asi 20 rokov. Jeho charakteristikou je najmä svetlejšia červená farba, väčšinou rozmytá, ale môžu byť aj pásiky. Inak sa od iných klonov nelíši, názov má síce pompézny, ale výzorom patrí medzi tie... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Desert, 1.10.2019 Mikeš13: Desert je u mňa výborný hneď zo stromu, oberám postupne, podľa farby plodov. Pár dní odležania mu prospeje, ale radikálny vplyv na chuť to nemá. Vhodné je tak do 2-3 týždňov skonzumovať. IH |
 |
Desert, 30.9.2019 Mikeš13: Na fotke sú plody Desertu. U mňa boli ale plody oveľa väčšie a oberal som ich oveľa skôr. U mňa šupka plodov práve naopak - tenká, suchá, pri jedení nepoznateľná. Chuť je prevažne sladká, u mňa patrí Desert k najaromatickejším odrodám,... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 30.9.2019 Prišiel už rad aj na žltoplodú odrodu HELIODOR (Topaz x Golden Delicious). Na fotkách je tohtoročná úroda z 9-ročného zákrpku na MM111. IH |
 |
Smiřické vzácné, 30.9.2019  ... |
 |
Odrůda Admiral, 29.9.2019 ADMIRAL - časť úrody je už v debničkách (foto), obraté dnes. Výzorom šedá myška, chuťovo špička, skladovateľnosťou ('shelf-life') líder. IH |
 |