|
Meteor, 12.10.2019 Mne zasa nie je úplne jedno, čo sa tu píše. Samozrejme, že na tú-ktorú odrodu si vytvorím svoj názor - predovšetkým podľa vlastnej skúsenosti, s Meteorom ju ale nemám. Rád si prečítam všetky príspevky, ktoré sa týkajú mojej oblasti záujmu, to ale... celý příspěvek > |
 |
Meteor, 11.10.2019 Meteor - táto holovouská odroda ma zaujala už v minulosti (zatiaľ len v teoretickej rovine). Chuťovo by to malo byť vynikajúce jablko. Niektoré referencie hovorili o problematickom pestovaní, sklone k chrastavitosti, nevyrovnaných až brakovitých... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Jadroviny 2019, 11.10.2019 Pomaly sa končí ovocinárska sezóna roku 2019. U nás to bol dobrý rok, tak množstvom úrody, ako aj jej kvalitou. Väčšina plodov bola zdravá, vizuálne v poriadku a aj uspokojivej veľkosti. (Na fotke sú zľava: Florina - Ligol - Gold Bohemia - Red... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 11.10.2019 LIGOL (Linda x Golden Delicious. Ak by som mal určiť jedinú odrodu, ktorú v tejto sezóne v mojej záhrade považujem za najkrajšiu, zrejme by to bol poľský Ligol. Na fotkách je mladý stromček na M26, niečo na spôsob vretenovitého zákrpku, aj s jeho... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 11.10.2019 MH: Horká pehovitosť nie je choroba, nespôsobuje ju konkrétny patogén. Je to abiotická, fyziologická porucha, ktorá samozrejme nie je podmienená iba obsahom vápnika v pôde. Na jej vzniku sa spolupodieľa viacero faktorov, z nich sú veľmi významnými... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 11.10.2019 Daník: Áno, je to paradox - niekto dá 7-10 postrekov kalciom a Admiral má pehovitý, ja som dal kalcium 1x a ani jedna peha, ani na jedinom jablku. Zrejme je to zložením pôdy, ale tá zasa nie je taká "sprašová" resp.kvalitná, ako by sa na prvý pohľad... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 11.10.2019  44.68: Boskoopské malo obrovskú úrodu, keďže alternuje a tento rok bol ten 'plodný'. V priebehu sezóny som tu dal pár fotiek, už neviem na ktorom vlákne. V čase úrody a zberu som nefotil, strom Boskoopského je v mojej tzv 'adoptívnej' záhrade. Plody... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 10.10.2019  TOPAZ - odroda, ktorá by mi - ak by som ju nemal - v záhrade veľmi chýbala. Teraz mám Topaz na A2-ke a začína už vstupovať do rodivosti. Oberal som ho dnes (foto) - zdravé jablká tuhej konzistencie, ktoré budú chuťovo najlepšie po Novom roku. Topaz... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 7.10.2019  59.254: Ak je to naozaj Melodie, tak veľmi netypická. Aj keď na tejto druhej fotke tie dva krajné plody ju trochu pripomínajú. Biela dužina by tiež svedčala pre Melodiu, Topaz ju má žltkastú. U mňa ale Melodie vyzerala podstatne inak: tvar jabĺk bol... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 7.10.2019 42.13: Na Vašej fotke nie je Melodie. Je to odroda TOPAZ. IH |
 |
|
 |
Odumírání paty kmene mladého ořešáku, 6.10.2019  Pravdepodobne ide o hubovú infekciu - fytoftóru koreňového krčka (patogén Phytophtora cactorum). Prognosticky nie dobrá záležitosť... Postihnutie môže byť aj na hlavných koreňoch tesne pod úrovňou pôdy (vhodné je pôdu odhrabať a skontrolovať).... celý příspěvek > |
 |
Xenia, 6.10.2019 NOJABRSKAJA (Xenia, Oksana) - jedna z najkvalitnejších odrôd hrušiek. Oberaná dnes, na fotke je časť úrody. Plody sú - ako vždy - mimoriadne veľké. V prípade tejto moldavskej odrody sa ale veľkosť snúbi s vysokou kvalitou. IH |
 |
Jadroviny 2019, 6.10.2019 Tip pre tých, ktorým okrem kvality záleží aj na množstve. Na fotkách je tohtoročná úroda z 3 rôznych stromov - zákrpkov na rôznych podpníkoch. Postupne: Florina na M9 (12 debničiek), Heliodor na MM111 (8 debničiek) a Fuji na MM106 (7 debničiek).... celý příspěvek > |
 |
Fuji, 6.10.2019 hugovotr: Chuť Fuji sa ťažko dá popísať slovami. Je najmä sladká, ale je to úplne iný typ sladkosti ako má napr. Gala. Pri Fuji je to taká 'harmonická' sladkosť s mohutným aromatickým akcentom. Myslím si, že každý kto jedol Fuji tak si tú chuť navždy... celý příspěvek > |
 |
Fuji, 6.10.2019  FUJI - táto odroda sa pánom z Japonska naozaj vydarila. Na fotkách je tohtoročná úroda z 9-ročného zákrpka na MM106 (obraté dnes). Ak mám zhrnúť stručne svoje deväťročné skúsenosti s Fuji, tak sú nasledovné: Veľkou prednosťou je vynikajúca chuť,... celý příspěvek > |
 |