|
Jaké tvary stromů?, 10.8.2019 Kedysi - v časoch mojej mladosti - sme takmer všetky stromy v záhrade mali vysokokmene. Ako plynul čas (veľmi skoro som zostal jediným mužom v rodine), pretváral som záhradu 'na svoj obraz', sledujúc aj novšie trendy v pestovaní jadrovín. Keď sa... celý příspěvek > |
 |
Jak se zbavit kořenových výmladků, 10.8.2019 55.234: Keď likvidujem starý strom, tak ho vždy vykopem aj s koreňmi. Považujem to svojím spôsobom za povinnosť, akúsi poslednú službu stromu, s ktorým som prežil časť života. Tým pádom žiadne výmladky nehrozia. Samozrejme, nepoznám Váš vek ani... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?, 10.8.2019 Miloš: V tejto mojej záhrade sa hrdza na hruškách nikdy neobjavila, a to v okolí rastie dosť jalovcov. Prečo to tak je, to naozaj neviem. Postrekmi to nebude: Ak nerátam 'plošné postreky' Kuprikolom a Sulkou v marci, tak Boscovka dostala 'len' 3... celý příspěvek > |
 |
Boscova - kráľovná hrušiek. Naozaj?, 10.8.2019 BOSCOVA fľaška - stará francúzska odroda hrušky. Tým čím je Federer v tenise, Messi vo futbale, Michelangelo v sochárstve, Leonardo da Vinci v maliarstve, Tolstoj v románopisectve či Beethoven v hudbe - tým je Boscova fľaška medzi odrodami hrušiek.... celý příspěvek > |
 |
Ovocné druhy pěstovatelné totálně bez postřiku, 8.8.2019 Slovenčina vie byť presná - akéže ostružiny, sú to ČERNICE! Na fotkách prvých tohtoročných plodov môžete vidieť tú ich naozaj (takmer) čiernu farbu. Dopestované čiste "bio", bez postrekov. Plody černíc sú zatiaľ zdravé, neskôr sa pravdepodobne objaví... celý příspěvek > |
 |
Netřesk - co je to za škůdce?, 8.8.2019 Pán Josef. má pravdu (takmer 😉) vždy! Sme radi že tu takéhoto experta máme. Ak môžem byť trochu osobný a spýtať sa - Josefe, Ste profík, alebo "len" hobík, ktorý má také hlboké vedomosti? Nechcem byť v žiadnom prípade dotieravý, ak nechcete,... celý příspěvek > |
 |
Jabloň - zdroj ovoce a zdroj stínu, 8.8.2019 Scully: Na úvod musím povedať, že moja filozofia ohľadom pestovania stromov je na míle vzdialená od tej Vašej - stromy neberiem ako 'zdroj niečoho', ale ako... ale to je jedno, nechcem Vás obracať na môj obraz. Ak berieme do úvahy Vami uvedené fakty,... celý příspěvek > |
 |
Letní jablka dozrávají, 8.8.2019 Trochu upravím názov vlákna - u nás dozrievajú už tie "jesenné". Aj keď tieto hranice (letné x jesenné, jesenné x zimné) sa už dosť stierajú, resp. sú 'rozmazané' - a bude to s pokračujúcim otepľovaním zrejme čím ďalej tým výraznejšie. Na foto 1 je... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 7.8.2019  HARROW DELIGHT - dôkaz, že aj Kanade dokážu vyšľachtiť hrušku špičkovej kvality. Letná odroda - dozrieva teraz, ešte pred Williamsovou, ktorej môže chuťovo smelo konkurovať. Podľa môjho subjektívneho dojmu je ešte chutnejšia. Okrem šťavnatosti je tam... celý příspěvek > |
 |
Opadávání listů a plodů, 7.8.2019 Vyzerá to na hubovú chorobu 'dierkovitosť listov kôstkovín', ktorej pôvodcom je patogén Stigmina carpophila. Výstižný je anglický názov tejto choroby - 'shot-hole disease', keďže listy vyzerajú akoby boli prestrelené brokovnicou. Na plodoch sa... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Stromky - jak daleko od sebe, 7.8.2019 144.38: "Podle vás, nic víc...". Na fotke je definícia zákrpku podľa knihy nemeckých autorov (Dorothea a Peter Baumjohannovci). Nic víc, nic míň... IH |
 |
Stromky - jak daleko od sebe, 7.8.2019 Keď myslíte, tak dobre. Podľa mňa ale slovo "zákrpok/zákrsek" v sebe nesie aj iný (a hlavne iný) význam ako IBA výšku kmeňa. Predajca určite nerobí správne, ak predáva stromček na podpníku A2 ako zákrpok - uvedie tým neskúseného kupujúceho do... celý příspěvek > |
 |
Stromky - jak daleko od sebe, 7.8.2019 P: Nesúhlasím s Vami. Pojem zákrpok/zákrsek neznamená len výšku kmienka. Mám Jonagored na MM106, kmeň má výšku 70-80cm, strom má ale celkovú výšku asi 4,5metra, šírku 4-5metrov - viď foto. Je to podľa Vás "zákrsek"? Podľa mňa nie. ... celý příspěvek > |
 |
Stromky - jak daleko od sebe, 7.8.2019  Nuž, zadávateľ vlákna má naozaj pravdu v tom, že tá skratka "ZK" na menovke odrody skutočne znamená "Zákrsek" - viď foto.
Je to samozrejme zo strany predajcu nezmysel, definícia "zákrsku" nestojí na jedinom parametri - v tomto prípade výške... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 6.8.2019 DESERT - produkt českého šľachtenia (Coxova reneta x Golden Delicious) - chuťovo jedno z najkvalitnejších jabĺk, sa začína vyfarbovať (foto). Neklamný znak, že jeden z degustačných vrcholov jablkovej sezóny sa nezadržateľne blíži. IH |
 |