|
Prima, 24.8.2019 A ešte raz PRIMA - dozrieva postupne, a tak ju aj oberám - zatiaľ 4 debničky, ale najmenej polovica plodov je ešte na strome. V tomto vlákne už bolo uvedených viac argumentov, prečo je Prima považovaná za 'prekonanú' odrodu (tento výraz ale nemám... celý příspěvek > |
 |
Prima, 23.8.2019 PRIMA - je v oberačkovej zrelosti (foto). Voči tejto odrode možno mať viaceré výhrady, ale čo sa týka sfarbenia plodov, tak tam všetci kritici musíme zavrieť ústa - sfarbením je Prima jednoducho nádherná. Intenzita červenej farby je naozaj... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Je toto projev Šárky na listech?, 23.8.2019 Karel: Pravdepodobnosť, že aj zdravý stromček slivky po čase dostane šarku je bohužiaľ vysoká. Nesúvisí to s Vaším terajším stromom - pôdou sa vírus šarky nešíri. Je to preto, lebo vo Vašom okolí sa s veľkou pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou... celý příspěvek > |
 |
Delikates, 20.8.2019 Delikates je určite zaujímavá odroda s predpokladom kvalitnej chuti. Ja mám z poľských odrôd Ligol a tiež som s ním spokojný. Ešte pridám foto s degustačným hodnotením chuti, ktoré spomína pán Polehla (v stupnici s maximom 9) - pre názornú predstavu.... celý příspěvek > |
 |
Praskání kmene mladé třešně, 19.8.2019 Toto sú tie nevyspytateľné kôstkoviny... Občas spáchajú takéto 'harakiri' bez evidentnej príčiny. Ja by som spravil nasledovné: Ako prvý krok: odstrániť z rany vsetko nekrotické (odumreté) tkanivo - najprv jemne rukou, potom tuhšou kefou a napokon... celý příspěvek > |
 |
Napadení jabloňe, 19.8.2019  Daniel K: Tak ako už bolo napísané - sú to tzv. 'vzdušné korienky' - nemožno to považovať za chorobu či patológiu, často to robia jablone najmä na podpníku M9, ale aj iných. Ja to zvyknem zrezať ostrým nožom do úrovne okolia a zatrieť štepárskym... celý příspěvek > |
 |
Xenia, 19.8.2019 Mittwoch: Afinita Nojabrskej s dulovým (kdouloňovým) podpníkom je bezproblémová. Medzištepenie tam nie je. Konkrétne ide o podpník dula Adams. IH |
 |
Zatrávnenie sadu, 18.8.2019 Zatrávnený sad - momentálny stav. Veľa kosenia, ešte viac zavlažovania, a občas pokopať. IH |
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019 Ešte k tej nešťastnej monilióze plodov kôstkovín. Výsledný stav je rezultátom interakcie 3 faktorov: infekčné agens (virulencia, infekčný tlak...) - prostredie (počasie, klíma, vlhkosť...) - objekt infekcie (strom, jeho zdravotný stav, výživa,... celý příspěvek > |
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019 Petr z H.: Nechcel som Vás vytočiť. Moníliové hnitie plodov kôstkovín tu ale referujú aj viacerí čo postrekujú. Váš striktný odpor voči fungicídnym a insekticídnym postrekom registrujem z Vašich príspevkov, beriem ho na vedomie, ale nezdieľam ho s... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019  Ešte dodatok: Nie som zástancom aplikácie chémie v druhej polovici sezóny, ale pokiaľ máte takýto kalamitný výskyt moníliovej hniloby plodov v čase dozrievania, je možné zvážiť prípadnú preventívnu aplikáciu fungicídu Prolectus aj v tejto fáze... celý příspěvek > |
 |
Prokletá monilie, 18.8.2019 Bohous: Pri čítaní tohto vlákna mám až pocity viny - u mňa žiadna moníliová hniloba plodov nie je (resp. len doslova na zopár hmyzom poškodených plodoch z celej záhrady). Týka sa to tak jadrovín, ako aj všetkých kôstkovín. Čím to je, to naozaj neviem... celý příspěvek > |
 |
Prima, 18.8.2019 PRIMA - americká odroda jablone, jeden z vôbec prvých rezistentov, v súčasnosti už považovaná za "prekonanú". Mám ju na podpníku MM106 (foto), plodnosť je vysoká, s alternáciou, v 'oddychových' rokoch sú plody nadmerne veľké a trpia pehovitosťou. V... celý příspěvek > |
 |
Pinova, 17.8.2019 5.188: Ťažko povedať, prečo sa u Vás Pinove až tak veľmi nedarí... U mňa má Pinova po prebierke štandardne veľké plody a vizuálne vyzerá dobre, ba povedal by som že až výborne (foto 1). Vädnutie šupky potvrdzujem, aj keď u mňa sa začína tak koncom... celý příspěvek > |
 |
Jadroviny 2019, 17.8.2019  DESERT (Coxova reneta x Golden Delicious) - doterajší degustačný vrchol sezóny (a nielen spomedzi jadrovín). Samozrejme, podľa môjho subjektívneho hodnotenia, nechcem sa dotknúť milovníkov broskýň, marhúľ či sliviek. Táto česká odroda sa ale naozaj... celý příspěvek > |
 |