|
Skutočne rezistentné odrody, 29.8.2019 Pestujem (aj) rezistenty. Na fotkách je to podstatné - výsledky. 'Bez zbytečných keců'. IH |
 |
Kumoi, 29.8.2019 KUMOI - dnes obraté (viď fotky). Je to jedna z najkrajších a asi aj najkvalitnejších ázijských hrušiek. Strom mám ako štvrťkmeň, vysoký je asi 3,5 metra, zaberá menej než 2-metrový úsek v kúte záhrady. Úroda 3 debničiek je na takýto stromček slušná.... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Lord lamborne, 29.8.2019 Fakt je to Lord Lambourne? Tvar plodov mi pripadá iný. Ale nepestujem ho a je to už dávnejšie čo som ho mal v rukách, takže sa môžem mýliť. Taktiež - 1-2 týž.pred dozretím by mal byť inak vyfarbený. Možno sa vyjadria povolanejší - tí čo Lorda pestujú... celý příspěvek > |
 |
Odrůda Admiral, 29.8.2019 Pán Morvai: Tak to som rád, že sa Vám tie populistické fotky páčili.
Aby som Vám vrátil kompliment - z Vašich príspevkov a fotografií jasne vidno, že sa v pestovaní ovocnín vyznáte. Výpestky máte parádne. Toto vlastne ani nie je kompliment, len... celý příspěvek > |
 |
Letní hruška na pálení, 29.8.2019 hugovotr: "...dužnina suchá, hrubší...". No neviem, pre mňa by tieto charakteristiky boli dôvodom, aby som spokojný nebol. Táto odroda je špeciálne určená na pálenie. Šťavnatosť by preto podľa mňa nebola na škodu.
Okrem Williamsovej, ktorá je... celý příspěvek > |
 |
Sloupovité jabloně - nemoci a škůdci dotaz, 28.8.2019 Podľa mňa sú tie Vaše jablone úplne v poriadku. To že sú listy zo spodnej strany plstnaté, sem-tam skrútené či trošku obžraté nie je žiadna choroba, nechajte ich len pekne v kľude rásť. IH |
 |
Odrůda Admiral, 28.8.2019  ADMIRAL. Iba fotky (' bez zbytečných keců '). IH |
 |
Nektarinka, 27.8.2019 234.112: Nektarinka SRG dostala koncom febr.Kuprikol a začiatkom mar. Sulku (tieto 2 postreky dostali bez výnimky všetky stromy v záhrade). Potom nasledoval postrek Prolectus-om tesne po vyrašení (pred kvitnutím) a to bolo všetko. Nedával som ani... celý příspěvek > |
 |
Chřadnoucí švestka - co s ní?, 26.8.2019 Čakať môžete, ale nie so založenými rukami ('chudák strom, poraď si sám..."). Z fotiek je jednoznačné, že slivka trpí hubovým ochorením - dierkovitosťou listov kôstkovín (klasterosporióza). Pravdepodobne má aj šárku. Niekedy v októbri-novembri, keď... celý příspěvek > |
 |
Skutočne rezistentné odrody, 25.8.2019 Ja mám zasa pocit, že to máte čo sa týka pojmu "rezistencia" trochu popletené. Pehovitosť je fyziologická, abiotická porucha, súvisiaca najmä s metabolizmom vápnika v plodoch. "Rezistencia" je odolnosť odrody voči hubovej chorobe - chrastavitosti,... celý příspěvek > |
 |
|
 |
Poškození plodů, 25.8.2019 RR: Toto nie je od mrazu. Skôr to vyzerá na poškodenie plodov nosánikom (zobonoskou). IH |
 |
Matčino, 25.8.2019 Matkino/Matčino (Nonetit) - chuťovo vysoko kvalitná odroda. Teda aspoň podľa referencií. Ja budem mať prvú úrodu teraz (foto) - prvých pár plodov na stromčeku zasadenom na jeseň 2017, podpník A2. Plody sa už vyfarbujú, sú strednej veľkosti. Boli tu... celý příspěvek > |
 |
Šarka švestek, 25.8.2019 Medzi vírusom šarky (PPV) a infikovaným stromom môže nastať stav tzv. 'tolerancie' - vírus je v strome rozšírený, listy majú typické mapovité prejavy infekcie, ale plody zostávajú vizuálne aj chuťovo nepostihnuté (resp. miera event. postihnutia nie... celý příspěvek > |
 |
Nektarinka, 25.8.2019 STARK RED GOLD - veľmi kvalitná odroda nektarinky. Časť úrody je na foto. Plody boli kupodivu po celý čas bez poškodenia moniliózou aj hmyzom. Posledné dni boli vyslovene daždivé s početnými zrážkami (prší tu aj teraz), ale moníliová hniloba sa... celý příspěvek > |
 |
Prima, 25.8.2019  ...a ešte pôvod jablone PRIMA. Na foto sú odrody, ktoré v USA použili pri jej vyšľachtení. V rodokmeni má viaceré zaujímavé sorty... IH |
 |